• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

AGC: AYM’nin kararı basın özgürlüğü açısından tarihi nitelikte

AGC: AYM’nin kararı basın özgürlüğü açısından tarihi nitelikte
Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Genel Sekreteri Rasim Gündüz, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Dündar ve Erdem Gül hakkında vermiş olduğu kararın, basın...

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Genel Sekreteri Rasim Gündüz, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Dündar ve Erdem Gül hakkında vermiş olduğu kararın, basın özgürlüğünün gerçek anlamda güvence altına alınması açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi.

AYM'nin, yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'le ilgili verdiği karar, basın meslek kuruluşları tarafından olumlu karşılandı. AGC, AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili "hak ihlali" kararını değerlendiren bir açıklama yaptı. Cemiyet adına açıklama yapan Genel Sekreter Rasim Gündüz, "Bu vesileyle, gazetecilik faaliyetlerinin ceza davalarıyla baskı altına alınamayacağı, gerçek anlamda kişi hak ve özgürlüklerini, ifade ve yayın hürriyetini güvence altına alınacağı yeni bir yasal düzenleme için harekete geçilmesi çağrısı yapıyoruz. Bir kez daha belirtmeliyiz ki, gazetecilere yönelik hak ihlallerinin her zaman karşında olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

İki gazetecinin MİT TIR'ları haberleri nedeniyle 92 gün boyunca Silivri Cezaevi'nde tutulduğunu belirten Gündüz, "Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Anayasa Mahkemesi'nin "kişi hürriyeti ve güvenliği" , "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vermesiyle özgürlüklerine kavuştu." ifadelerini kullandı.

Yurt dışına silah taşırken durdurulan MİT'in neden olduğu skandalı ortaya çıkarılmasının bir gazetecilik başarısı olduğunu aktaran AGC Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dileriz ki, iktidar gücünü elinde bulunduran siyasilerin taraf olduğu mahkemelerin hapsettiği son gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül olur."

Devlet sırrı kavramına da dikkat çeken Gündüz, devlet sırrının değişen iktidarların, başa geçen siyasilerin keyfiyetine göre şekil alamaması gerektiğine işaret etti. Gazetecilerin devletin memuru olmadığı için sır korumakla da görevli olmadıklarının altını çizdi.

Gündüz açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Kanunlarla güvence altına alındığı üzere gazeteci haber kaynağını açıklamaya zorlanamaz. İfade hürriyeti ve yayın özgürlüğünü kullanmak anayasal hakkıdır. Bu hak devleti yönetenleri rahatsız etmiş olsa da kısıtlanamaz. Yapılan yayınlar, muğlâk ifadelerle, zorlama yorumlarla "terör örgütüne yardım" ve "casusluk" gibi suçlamalarla önlenemez."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim