• BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Ağbal: Allah’a şükürler olsun bütçemizin iki yakası bir arada

Ağbal: Allah’a şükürler olsun bütçemizin iki yakası bir arada
Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe açıklarının yüzde 1,2 ila yüzde 1,3 seviyelerinde olduğunu bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe açıklarının yüzde 1,2 ila yüzde 1,3 seviyelerinde olduğunu bildirdi. Ağbal, "Allah'a şükürler olsun, şu an bütçemizin iki yakası bir arada. " dedi.

Ağbal, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na konuk oldu.

Toplantıda ilk ekonomiye değinen Ağbal, 2015'in ve 2016 başlarının büyüme trendi adına olumlu olduğuna işaret etti. İhracatta 1-2 aydır gelen verilerin öngörüleri aştığına temas eden Ağbal, "İnşaallah yakında açıklanacak olan ihracat verileri de iyi gelir. Belirlemelere göre Avrupa odaklı olumlu şeyler var. " ifadelerini kullandı.

Ağbal, ardından reformların ekonomi adına önemini vurguladı. Bu çerçevede hukukun yanında maliyeyi de ele alacaklarını dile getirdi.

Vergi Usul Kanunu'nu yenileme vaadinde bulunan Maliye Bakanı, bununla hedefleneni mükellef haklarını güçlendirmek olarak ilan etti.

Naci Ağbal, torba kanun ile ilgili adımlarının bulunduğunu da açıkladı. Bunun reel sektörü yakından ilgilendirdiğini anlatan Ağbal, sanayicilere şöyle seslendi:

"Sizin ödediğiniz vergilerden dolayı şikâyetiniz yok. Bu vergi ödenecek, bütçenin iki yakası bir arada olacak. Burada hiç kimsenin şikayeti yok. Siz sadece girişimciliğe engel oluşturan vergi düzenlemelerinin gözden geçirilmesini istiyorsunuz veya kayıt dışılığa iten vergi düzenlemelerinin kaldırılmasını istiyorsunuz veya bir işin maliyetini arttıran, o sektörde karı ve verimliliği azaltan düzenlemelerin kaldırılmasını istiyorsunuz. Bunların hepsi önemli. Dolayısıyla biz de gerek gelir torbasındaki düzenlemeleri yaparken, gerek bundan sonraki düzenlemeleri yaparken hep bu konuya önem vereceğiz. Özel sektörün üzerinde, iktisadi faaliyetler üzerinde maliyet oluşturan, işveren üzerinde maliyet oluşturan farklı vergi uygulamaları var. Hepimiz ifade ediyoruz. Damga Vergisi, harç, Banka Sigorta Muameleleri Vergisi…. Bunların hepsi ile ilgili inşaallah gelir torbasında düzenlemeler olacak. "

Ağbal, ayrıca kanunların daha açık ve belirgin, medeni ülkeler ile uyumlu olmasını savundu ve "Ben bir kanun ele alındığında "OECD'de bunun bir örneği var mı" diye soruyorum. Fanusun içinde, dünyadan kopuk bir ekonomi değiliz. Yerli ve yabancı yatırımcı Türkiye ile ilgili karar verirken tek Türkiye'ye bakmıyor. O zaan devlet olarak global perspektifte kanun üretmemiz gerekiyor." dedi.

Mali disiplinin önemini belirten Ağbal, şöyle devam etti:

"Mali disiplin ne demek? İki şey demek, bir tanesi bu yakanızı, şu gömlek düğmenizi düğmeleyebilmeniz demek. Yani bütçenin iki yakası bir arada demek. O demek. Allah'a şükürler olsun, şu an bütçemizin iki yakası bir arada. Yani Türkiye'de bütçe açıkları yüzde 1,2- Yüzde 1,3 seviyesinde. Bu herkesin gıpta ile baktığı bir şey. Türkiye'nin mlli gelirine göre kamu borçlarına baktığımız zaman yüzde 30'lar seviyesinde. Bu herkesin gıpta ile baktığı bir şey.

Özel sektöre bakıyorum, diyorsunuz ki "siz sıkıyorsunuz da bize bakın'. Diyorsunuz ki "bütçenin yakasını gevşetin biz de rahatlayalım'. Ama ikisi bir birine alternatif değil, ikisini bir arada sürdürmemiz lazım."

Cihan

Ağbal: Allah’a şükürler olsun bütçemizin iki yakası bir arada

Ağbal: Allah’a şükürler olsun bütçemizin iki yakası bir arada

Ağbal: Allah’a şükürler olsun bütçemizin iki yakası bir arada

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim