• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ağaca elması aşık eden usta

Ağaca elması aşık eden usta
Erzurumlu kuyumcu Mehmet Turan'ın ceviz ve kestane ağacından yaptığı ve tasarımı kendisine ait olan elmas, pırlanta yüzük, kolye ve küpelerin dünyada...

Erzurumlu kuyumcu Mehmet Turan'ın ceviz ve kestane ağacından yaptığı ve tasarımı kendisine ait olan elmas, pırlanta yüzük, kolye ve küpelerin dünyada bir benzeri yok. Turan, talep olması halinde bile ürünlerinin ikinci bir eşini prensip olarak yapmıyor.

Erzurum merkez Yakutiye ilçesindeki kuyumcuların bulunduğu Taş mağazalar çarşısında 19 metrekarelik iş yerinde 43 yıldır kuyumculuk yapan Mehmet Turan, deri, kemik, ahşap ve değerli taşlardan imal ettiği kişiye özel, özgün takılar ile dikkat çekiyor. Kitap okumayı çok seven Turan mütevazi atölyesinde ceviz, kestane, tik, isbir gibi ağaçlardan yüzük, kolye ve küpe yapıyor. Mehmet Turan'ı diğer meslektaşlarından ayıran ise eserlerinin tasarımını spontane yapması, herhangi bir ürün kataloğundan kopya çekmemesi.

Özellikle elmas, pırlanta gibi değerli taşlar ile ceviz ağacı, tik ve kestane ağacı üzerine yaptığı yüzükler ile özel bir müşteri kitlesine sahip olan Turan, mesleğini hobi olarak yapıyor. Estetik duygusu olmayanların seri üretim tasarımlar gerçekleştirmesinin kendisini üzdüğünü belirten Mehmet Turan, zanaat ve zanaatkara değer verilmediğinden şikayetçi. Gençliğinde mesleğini İstanbul'da devam ettirmek için gittiğinin ancak memleket sevdasının ağır basması üzerine Erzurum'a döndüğünü de dile getiren kuyumcu Turan Usta, şöyle diyor: "1972 mesleğe başladım. 10 yıldan fazla çıraklık, kalfalığın ardından askere gittim. Ardından bir yıl daha ustamın yanında çalıştıktan sonra İstanbul'a gittim. Sonra memleket aşkıyla döndüm. Yaptıklarımın tek. Eserlerimin bir ikincisi yoktur. Hepsi başka güzellikte. Kestane, tik, ceviz ve isbir ağaçları üzerine daha çok çalışıyorum. Bunların hiçbirisi kopya değildir. Tamamen eserlere duygularımı yansıtıyorum. Fotoğrafa bakarak bakmıyorum. Eserlerimizi tasarımına göre 10 ile bir gün arasında yapıyorum. Ahşap olarak cevizi daha çok tercih ediyorum ve bu ağacın üzerinde daha çok çalışıyorum, Ayrıca abanoz, koç boynuzu gibi alternatif malzemeler üzerine de çalışıyorum."

Müşterilerinin daha çok ekonomik kaygısı bulunmayan kadınlar olduğunun da altını çizen Turan, "Müşterilerim genelde maddi sıkıntıları olmayan insanlar. Müşterilerimin çoğu kadınlar. Eserlerim tek. Talep olsa da ikincisini asla yapmıyorum." diye sözlerine ekliyor.Cihan

Ağaca elması aşık eden usta

Ağaca elması aşık eden usta

Ağaca elması aşık eden usta

Ağaca elması aşık eden usta

Ağaca elması aşık eden usta

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim