• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

"Afyon’da şap karantinası 2 ay daha uzayabilir, üretici ve esnaf tedirgin"

"Afyon’da şap karantinası 2 ay daha uzayabilir, üretici ve esnaf tedirgin"
Türkiye'de bazı bölgelerle birlikte Afyonkarahisar'da hayvanlarda görülen şap hastalığı üretici ve esnafı tedirgin ediyor.

Türkiye'de bazı bölgelerle birlikte Afyonkarahisar'da hayvanlarda görülen şap hastalığı üretici ve esnafı tedirgin ediyor. 15 gün önce başlayan hastalık nedeniyle bazı yerlerde hayvan ölümleri yaşanırken, karantina süresinin 2 ay daha sürebileceği belirtiliyor. Esnaf ise bu durumda et fiyatlarının tırmanabileceğini kaydetti.

Afyonkarahisar'da 15 gün önce görülen "Nodüler Ekzantemi" (şap hastalığı) nedeniyle kent merkezinde büyük ve küçükbaş her türlü hayvan hareketleri yasaklanarak, tüm hayvan pazarları kapatılmıştı. Çay ve Sinanpaşa ilçeleriyle birlikte merkeze bağlı köylerde görülen hastalık sonrasında başlatılan aşılma çalışmaları devam ediyor. Ancak bazı köylerde hastalık nedeniyle hayvan ölümleri yaşandığı belirtiliyor. Merkeze bağlı Karaaslan köyünde ölen hayvan sayısının 30'u bulduğu kaydedildi. Bazı bölgelerde ise aşılama çalışmalarının henüz tamamlanamadığı ifade edildi.

"VİRÜS ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ, YENİ AŞI ÜRETİLİYOR"

Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, hastalığın çıktığı noktalarda aşılama çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Hastalık nedeniyle hayvan pazarlarını kapalı olduğunu, hayvan hareketlerine de izin verilmediğini ifade eden yetkililer, "Amacımız hastalığın yayılmasını engellemek. Bu seferki virüs daha önceki virüse göre şekil değiştirmiş durumda. Aşısı üretilerek illere gönderilmeye başlandı. Partiler halinde gelen aşılarla ekiplerimiz aşılma çalışmalarını sürdürüyor. Virüs, özellikle genç hayvanların ağız, ayak ve memelerinde yaralar oluşturuyor ve kalp yetmezliğinden ölüm gerçekleşiyor. Büyükbaş hayvanlar daha önce hastalığı geçirdiğini için bağışıklık kazanmış durumda. Merkezde 20 köyde aşılama yapıldı, 6 ilçeye de aşı gönderildi. Hastalığın son iyileşmeye başladığı tarihten sonra bir ay daha karantina devam eder, duruma göre iki aya da uzayabilir." dedi.

"KISA SÜREDE ATLATIRIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük de şap hastalığının bazı yıllar zaman zaman görüldüğünü ve alınan tedbirlerle atlatıldığını söyledi. Dışarıda hayvan giriş ve çıkışının yasak olduğunu belirten Yörük, "Karantinanın bir ay daha süreceğini düşünüyorum. Bu süre içinde hayvan varlığımız yeterli olacaktır. Ancak sürenin 2 -3 aya uzaması durumda sıkıntı olabilir, belki et fiyatları bir miktar yükselebilir." diye konuştu.

Kasap esnafı İsmail Ördekçioğlu da şu anda kesimlik hayvan konusunda pek sıkıntı yaşanmadığını belirterek, karantinanın 2 ay daha sürmesi durumunda kesilecek hayvan bulunmadığından et fiyatlarını 2 -3 lira arasında yükselebileceğini kaydetti.

Afyonkarahisar merkezde 60 bin, ilçelerde 340 bin olmak üzere toplamda 400 bin baş büyükbaş hayvan varlığına sahip.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim