• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Afganistanlı Ressam Karim’in Resimleri Keçiören’de Sergilendi

Afganistanlı Ressam Karim’in Resimleri Keçiören’de Sergilendi
Afganistanlı ressam Muhammed Karim'in Afgan ruhunu yansıttığı yağlı boya resim sergisi Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı.

Afganistanlı ressam Muhammed Karim'in Afgan ruhunu yansıttığı yağlı boya resim sergisi Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. Keçiören'de açılan sergi Afganistan'ın yurt dışında açtığı ilk resim sergisi olma özelliği de taşıyor.

Keçiören Belediyesi ve Afganistan İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin işbirliği ile gerçekleştirilen serginin açılış törenine Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ın yanı sıra, Türkiye - Afganistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Afganistan Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, Macaristan Büyükelçisi Gabor Giss, Sri Lanka Büyükelçisi Bharathi Wijerante ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Törende Konuşan Hüseyin Kocabıyık, Türkiye - Afganistan dostluğunun yeryüzünde başka hiçbir milletin birbiriyle olan dostluğuna benzemediğine dikkat çekerek, "Biz Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra ilk dostluk antlaşmamızı Afganistan'la yaptık. Afganistan İslam medeniyetine de beşiklik etmiş bilgelerin ülkesidir. Emperyalistler Afganistan'da yaşattığı acının aynısını şimdi Suriye'de yaşatıyorlar. Bu sergi ile şunu da görüyoruz ki artık Afganistan sanatı ile de ortaya çıkıyor. Bu sergi Afganistan'ın tarihe yeniden layık olduğu şekliyle dönmesini ifade ediyor" dedi.

Afganlı Ressam Muhammed Karim'i Keçiören'de misafir ettikleri için çok mutlu olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Afganistan maalesef terör olayları nedeniyle tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre 2015'te çok büyük oranlarda sivil kayıplar verdi ve maalesef ölen 4 kişiden biri çocuk. Biz de terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Hala da terörle mücadelemiz sürüyor" ifadelerini kullandı.

Terörün dini, ırkı, milliyeti ve mezhebi olmadığını hatırlatan Başkan Ak, "Her ülke teröre karşı ortak tavır alır ve birlikte hareket ederse terör ancak o zaman dünyanın gündeminden çıkar. Ancak o zaman sorun çözülür ve insanlığı tehdit eden bu bela def edilmiş olur. O zaman ülkeler birlikte yeniden kardeşçe yaşayabilirler" diye konuştu. Afganistan'ın eskiden birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülke olduğunu kaydeden Ak, "İnşallah yine bir kültür ülkesi olarak anılacaktır. Biz yıllardır savaşla, terörle anılan Afganistan'ın artık sanatıyla, kültürüyle ve yetiştirdiği değerleriyle anılmasını istiyoruz. Afganistan ile olan dostluk bağımızı güçlendirmek için Uluslararası Ramazan Etkinliklerimizde kendilerini misafir ediyor, kültürlerini tanıtıyoruz. Zaman zaman heyetler düzeyinde bir araya gelerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyor, önemli kazanımlar elde ediyoruz" dedi.

SANAT VİCDAN OLUR, ŞAHİT OLUR

Afganistan Yerel Yönetimler Bağımsız İdaresi'nden gelen heyeti 2014 yılında Keçiören'de misafir ederek proje ve faaliyetlerle ilgili bilgilendirme yapma fırsatı bulduklarını söyleyen Başkan Ak şöyle konuştu: "İş birliğimiz inşallah önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Keçiören'de yaşayan Afganlı ailelere ve çocuklarına Çocuk Danışma Merkezimiz aracılığıyla ulaşıyor, ihtiyaçlarını tespit ederek gideriyoruz. Onların vatan özlemlerini dindirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Bugün de bu sergiyle onları ve sizleri Afganistan'da kısa bir gezintiye çıkaracağız. Afganistan kültür ve şehir mimarisi ile ilgili bilgi sahibi olacaksınız, Afganistan ilk kez sanatsal bir çalışma ile gündeme gelmiş olacak" dedi. Kültürel dokuyu, tarihi ve coğrafyanın temel özelliklerini en iyi anlatan unsurların başında sanat geldiğini belirten Ak, "Sanat, vicdan olur. Sanat, şahit olur. Sanat, gören göz, konuşan dil olur. Bizlerde sanatı ve sanatçılarımızı sanatseverlerle bir araya getirmeye devam ediyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Açılışını gerçekleştirdikleri serginin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Büyükelçi Amanullah Jayhoon, "35 yıldır savaşla anılıyoruz. Savaşı biz istemedik bizi sürüklediler. 5 bin yıllık tarihimizle büyük bir ülkeyiz. Allah hiç kimseye acımasız savaşlar göstermesin. Artık sanatımız ve sanatçılarımızla anılmak istiyoruz. Afganistan medeniyetini tanıtan bu sergimiz sizlerin de desteğiyle devam edecektir" şeklinde konuştu.

Ressam Muhammed Karim de, sergiye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, amacının Türkiye ve Afganistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi olduğunu vurgulayarak, "Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu sergimiz ilk ve son sergi olmayacak. Daha kapsamlı sergiler gerçekleştireceğiz inşallah" dedi.

Konuşmaların ardından protokol heyeti kurdele keserek serginin açılışını yaptı. Ardından Afganistanlı sanatçılar klasik müzik konseri verdi.

Afganistanlı Ressam Karim’in Resimleri Keçiören’de Sergilendi

Afganistanlı Ressam Karim’in Resimleri Keçiören’de Sergilendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim