• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

AEÜ’de ‘Akademide kadın bilim insanlarının katkıları’ tartışıldı

AEÜ’de ‘Akademide kadın bilim insanlarının katkıları’ tartışıldı
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde (AEÜ) "Akademide Kadın Bilim İnsanlarının Katkıları" konulu panel düzenlendi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde (AEÜ) "Akademide Kadın Bilim İnsanlarının Katkıları" konulu panel düzenlendi. Akademide kadın çalışmaları hakkında bilgilerin verildiği panelde çalışmalardan örnekler sunularak toplumsal cinsiyete ilişkin farkındalık oluşturma yolları anlatıldı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi tarafından organizen edilen "Akademide Kadın Bilim İnsanlarının Katkıları" konulu panel, Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konca Yumlu ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Keser katıldı. Paneli Yükseköğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu'nun yönettiği panele, YÖK Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci izledi.

TOPLUMSAL CİNSİYET VE MEDYADA KADININ TEMSİL EDİLME ŞEKLİ TARTIŞILDI

AEÜ Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi adına panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Selma Boyacı, merkezin kuruluş amacı ve merkez bünyesinde yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaparak kadını, insan ve anne olarak çok önemsediklerini söyledi.

Rektör Karakaya, "İnanç eksenimizde cennet, ayağının altına konarak o tahta kadınlar oturtulmuştur. Bu inanışla toplumu inşa eden, medeniyetimizin öncüsü kadınlarımızı hürmetle selamlıyorum." dedi. Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan da açılış konuşmasında küçük üniversitelerin kurumsallaşma ile ilgili sorunlarına değinerek, bu konuda öğretim elemanlarına ve yöneticilere çok iş düştüğünü belirtti. Doç. Dr. Tufan, bilgi birikimini ve öğrencilerin hayata bakışını geliştirerek güçlü yanlarını görebileceklerini, bunun da başarıyı getireceğini söyledi.

Paneli yöneten Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, YÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Biriminin kuruluşu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Komsuoğlu'nun ardından Prof. Dr. Nurgül Keser "Yükseköğretim kurumlarında kadın araştırma merkezlerinin yeri ne olmalıdır?" konulu konuşmasını yaptı. Akademide kadın çalışmaları hakkında bilgiler veren Keser, alana ilişkin çalışmalardan örnekler sunarak toplumsal cinsiyete ilişkin farkındalık oluşturma yollarını anlattı.

'Toplumsal Cinsiyet ve Medya" konusu üzerine bir konuşma yapan Prof. Dr. Konca Yumlu, cinsiyet, cinsiyetçilik ve cinsiyet ayrımcılığı kavramlarını anlattı. Toplumsal cinsiyet kalıplarının ön yargılardan ve gerçeği yansıtmayan bilgilerden kaynaklandığını ifade eden Yumlu, bu yargıları üretmede medyanın rolüne değindi. Medyada kadının temsil edilme şekline de yer veren Yumlu, toplumsal cinsiyet yargılarının medya aracılığı ile yeniden üretildiğini ve kadının medyada ikincil konumda, nesneleştirilmiş, edilgin, cinsel obje şeklinde ve özel alana hapsedilmiş olarak temsil edildiğini söyledi.

Panel, Rektör Karakaya'nın katılımcılara hediye vermesinin ardından sona erdi. Panelin ardından YÖK Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve panelistler, AEÜ Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı'nı gezdi.Cihan

AEÜ’de ‘Akademide kadın bilim insanlarının katkıları’ tartışıldı

AEÜ’de ‘Akademide kadın bilim insanlarının katkıları’ tartışıldı

AEÜ’de ‘Akademide kadın bilim insanlarının katkıları’ tartışıldı

AEÜ’de ‘Akademide kadın bilim insanlarının katkıları’ tartışıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim