• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

ADÜ, darbeleri uluslararası sempozyumla tartışmaya açtı

ADÜ, darbeleri uluslararası sempozyumla tartışmaya açtı
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) ev sahipliği yaptığı "27 Mayıs 1960'dan 15 Temmuz 2016'ya Darbeler, Geçmişten Günümüze Darbe Olgusu ve Millet...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) ev sahipliği yaptığı "27 Mayıs 1960'dan 15 Temmuz 2016'ya Darbeler, Geçmişten Günümüze Darbe Olgusu ve Millet Egemenliği Kültürü Sempozyumu"nda konuşan Mısır eski cumhurbaşkanı adayı Ayman Nour, "Bütün dünyadaki darbelere karşı durabilmek için Türk milletinin gösterdiği kahramanlıktan ilham alıyoruz" dedi.

ADÜ'nün ev sahipliğinde 26-28 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan "27 Mayıs 1960'dan 15 Temmuz 2016'ya Darbeler, Geçmişten Günümüze Darbe Olgusu ve Millet Egemenliği Kültürü Sempozyumu", yurt içi ve yurt dışından yoğun bir katılımla başladı. 9'u yurt dışından olmak üzere 33 akademisyenin katılımıyla Aydın'da 3 gün devam edecek sempozyumun açılışı, Atatürk Kongre Merkezi'nde 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili sunum ve açılış konuşmalarıyla gerçekleştirildi.

Darbeyle indirilmiş bir Başbakanın ismini taşıdığı bir üniversiteye rektör olmanın ayrı bir anlam ve yük getirdiğini ifade eden ADÜ Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Cavit Bircan, 15 Temmuz süresinde de bu bilinç ve sorumlulukla hareket ettiklerini söyledi. Darbeyle ilgili bir şey söylenecekse ve bir sempozyum düzenlenecekse bunu ADÜ'nün yapması gerektiğini düşünerek bu programı hazırladıklarını belirten Bircan, "Merhum Başbakanımız Adnan Menderes'ten bugüne kadar her dönemde darbelerle sınanan bir milletin evlatları olarak 15 Temmuz 2016 gecesi ile artık bu acı tecrübeleri geride bırakıp millet egemenliği yolunda önemli adımlar attık. Cumhuriyetimizin demokrasi uğruna en önemli kayıplarından olan demokrasi şehidimiz merhum Adnan Menderes'in doğup büyüdüğü topraklarda, O'nun adını taşıyan üniversitenin mensupları olarak demokratik toplum yapısını ve demokrasi kültürünü her zaman önemsedik. Bu noktada çalışmalarını aylardır titizlikle yürüttüğümüz Uluslararası Darbe Sempozyumuyla önemli bir görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Sempozyumda 50 üniversiten 150 ayrı yazılı bildiri yayınlanacak. Kayseri Erciyes Üniversitesi'nden bir fizik profesörümüz fizik ve matematikle darbeyi anlatacak. Bu sempozyumun sonunda bütün detaylarını hazırlayacağımız kitapçık olarak yayınlayacağız. 15 Temmuz'un kahramanlarından Allah razı olsun" diye konuştu.

ADÜ Rektörü Bircan ve ekibinin çok önemli bir sorumluluğu yerine getirdiğine işaret eden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de, böyle bir sempozyumun Adnan Menderes'in memleketi Aydın ve adını taşıyan ADÜ'de düzenlenmesinin büyük anlam taşıdığını kaydetti. 27 Mayıs darbesinin "darbelerin anası" olarak nitelendirildiğine dikkat çeken Erdem, "Yaşanan tüm darbelerin 27 Mayıs'tan ilham aldıkları söylenir. Darbelerin uluslararası ayağının da mutlaka atlanmaması gerekir. Çanakkale'de bir nesil kaybettik, darbelerde de nesiller kaybedildi. 15 Temmuz'da ise FETÖ terör örgütü ve kuyruğuna takılanlar kaybetti. Darbeler ne kadar iktidara yapılmış gibi gözükse de aslında milletin iradesine yapılmıştır. 15 Temmuz akşamı dünya tarihinde bir benzeri daha olmayan bir şekilde aziz milletimiz darbecilere karşı dimdik durdu. Milletimizin bu duruşu sayesinde artık darbeye teşebbüs etmeyi düşünenler bir daha kendilerinde bu cesareti bulamayacaktır" diye konuştu.

"Darbeler dili dünyanın her yerinde aynıdır"

Mısır Parlamentosu Yurt Dışı Bakanı Muhammed Elfeky ise, konuşmasında Mısır'daki darbe süreci hakkında bilgi verdi. Elfeky, şöyle konuştu:

"Mısır'da Mursi'den sonra her şey çok değişti. Askeri darbe sonrası enflasyon fırladı, faizler en az 3 kat arttı. Büyük bir bütçe zaafı yaşanıyor. İç ve dış borç çok yükseldi. Ticari bütçe dengesi bozuldu. Mursi döneminde turizm gelirleri yüksek seviyedeyken, şu anda durma noktasına geldi. Mursi döneminde herhangi bir sistematik hukuksuzluk yoktu. Hiçbir hapishane yapılmadı. Sisi döneminde ise 22 hapishane yapıldı. Rakamlar yalan söylemez. Mısır ve tüm Arap alemi için tek çözüm demokratik yapıya bir an önce kavuşmaktır. Eğer darbe başarılı olsaydı İstanbul sokakları cesetlerle dolacak ve kan gölüne dönecektir. Darbeler dili dünyanın her yerinde aynıdır. Bunlar öldürmeyi ve kan dökmeyi amaçlar. Bunun önüne geçebilmek için hepimiz yardımlaşmalıyız, hepimiz siyasi bir çözüm ortaya koymalıyız. Tüm ayrımcılıkları bir yana koyacak ortak bir dil oluşturmalıyız. İnşallah darbeler dönemi kapanacak ve Mısır barış dolu günlere kavuşacak."

"Darbelere karşı birlik olmalıyız"

Verdiği demokrasi mücadelesi nedeniyle 5 yıl hapis yatan ve ardından sürgüne gönderilen Mısır eski cumhurbaşkanı adayı Ayman Nour da, demokrasi şehidi Menderes'in memleketi ve adını taşıdığı üniversitede bulunduğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Türk milletinin askeri darbeye karşı son derece onurlu bir duruş sergilediğini kaydeden Nour, sözlerine şöyle devam etti:

"Askeri darbeler sonuçları farklı olsa da dünya genelinde hiçbir zaman iyilik getirmemiştir. Darbeler insanları felakete sürükledi. Mısır halkı birçok ülkeden daha önce demokratik haklarını elde edebilmek için ayaklandı. 2013'de yaşanan darbeden sonra Mısır zor günler geçiriyor. Biz ancak Türkiye'den görüşlerimizi açıklayabiliyoruz, Mısır'da farklı bir görüş açıklamaya asla izin verilmiyor. Şu anki yönetim İsrail'in çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Darbe tehlikesi bütün dünyayı karşısına alan insanı bir tehdittir. Bütün soylu ve şerefli insanları bu tehlikeli olguya karşı birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Darbe insan şerefiyle bağdaşmayacak bir olgudur. Büyük Türk milletini ve 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı dik kuran kahramanları selamlıyorum. Bu kahramanlıklar bize ümit veriyor. Bütün dünyadaki darbelere karşı durabilmek için Türk milletinin gösterdiği kahramanlıktan ilham alıyoruz. Bütün askeri darbelere karşı beraber ve el ele olacağız. Hürriyet için, demokrasi için birlik olup boyunduruk altına almaya çalışan düşünceye engel olmalıyız."

3 gün boyunca darbelerin tüm yönleri ele alınacak

Sempozyumda; "Demokrasi Nedir, Demokrat Toplum Nasıl Oluşur, Birey Hak ve Özgürlükleri, Sosyal Adalet ve Toplumsal Eşitlik, Adil Yönetim Esasları, Darbe Olgusu, Darbeciliğin Sosyolojik Analizi, Hukuksal Boyutta Darbe ve Darbeciler, Tarihte Yaşanmış Darbe Girişimleri ve Sonuçları, Darbenin Sosyolojik ve Psikolojik Sonuçları, Darbeye Karşı Bilimsel Bazda Alınabilecek Tedbirler, Terör Darbe İlişkisi, Uluslararası İlişkiler Boyutuyla Darbe ve Darbeci Zihniyet, Darbeler ve Ekonomik Etkileri, Toplumsal Algı Oluşturmada Medyanın Rolü, Basın Özgürlüğü Uluslararası Operasyonlar ve Darbe, 15 Temmuz Darbe Teşebbüsünün Dış Basında Yansımaları" konuları ele alınacak. Sempozyumda 50 farklı üniversiteden 150 ayrı yazılı bildiri sunulacak.

Atölye çalışmaları, eş zamanlı oturum ve panellerle 3 gün boyunca devam edecek sempozyumun açılışına Mısır eski cumhurbaşkanı adayı Ayman Nour, Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes, Vali Ömer Faruk Koçak, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, gazeteciler Turgay Güler, Yakup Köse ve Mahmut İzgü, Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Çomaklı, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve Kavakçı, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, 15 Temmuz kahramanı şehit Ömer Halisdemir'in kardeşi Savaş Halisdemir, 15 Temmuz gazileri ve Mısır parlamentosu milletvekilleriyle çok sayıda davetli katılıyor.

ADÜ, darbeleri uluslararası sempozyumla tartışmaya açtı

ADÜ, darbeleri uluslararası sempozyumla tartışmaya açtı

ADÜ, darbeleri uluslararası sempozyumla tartışmaya açtı

ADÜ, darbeleri uluslararası sempozyumla tartışmaya açtı

ADÜ, darbeleri uluslararası sempozyumla tartışmaya açtı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim