• BIST 9462.92
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Adriyatik'te yanan feribotta kayıp sayısı 98

Adriyatik'te yanan feribotta kayıp sayısı 98
Yunanistan’dan İtalya’ya doğru yol alırken 28 Aralık’ta Adriyatik Denizi’nde yanan “Norman Atlantic” adlı feribota ilişkin belirsizlikler sürüyor. İtalyan savcı, Norman Atlantic’te hâlâ “98 kişiden haber alınamadığını” açıkladı.

İtalyan savcı, Adriyatik’te yanan Norman Atlantic’te hâlâ “98 kişiden haber alınamadığını” açıkladı.

Adriyatik'te yanan gemide kaç yolcu bulunduğu ve bunun ne kadarının kayıp olduğunu ne Roma, ne Atina ne de Ankara biliyor.

Yunanistan’dan İtalya’ya doğru yol alırken 28 Aralık’ta Adriyatik Denizi’nde yanan “Norman Atlantic” adlı feribota ilişkin belirsizlikler sürüyor. Feribotta kaç kişinin yaşamını yitirdiği, kaçının kurtarıldığı ve kaç kişinin kayıp olduğu tam olarak netlik kazanmadı. Feribot soruşturmasını yürüten Bari Savcısı Giuseppe Volpe önceki gün İtalyan ANSA Ajansı’na feribotta olabileceği söylenen 98 kişiden ‘haber alınamadığını’ söyledi.

KARMAŞANIN SEBEBİ YUNANİSTAN'IN KURTARMAYA KATILMASI

Savcı, bu 98 kişinin gemiye bindiğinin bile netlik kazanmadığını söyledi. Savcıya göre karmaşanın sebebi, çok sayıda Yunan gemisinin kurtarma çalışmasına katılması ve bazı yolcuların bu gemilerle karaya taşınması olması. Ancak Yunanistan Denizcilik Bakanlığı ise 9 Yunan yolcunun hâlâ kayıp olduğunu bildirdi ve İtalyan yetkilileri gemi yolcularının durumu hakkında net bilgi vermemekle itham etti.

İTALYANLAR BİLGİ VERMİYOR

Norman Atlantic’teki kayıp skandalı nedeniyle Türk yolcuların akıbeti de netlik kazanmadı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan önceki gün feribotun yolcu listesinde yer alan 38 kişiye ulaşılamadığını açıklamıştı. Elvan “Arama listesinde Türk vatandaşı olup olmadığını henüz teyit edemedik. Özellikle uyruk konusunda İtalyan makamları ketum davranıyorlar” demişti. Kazada kayıp yolcular arasında 7 Türk yolcu bulunduğu iddiası da doğrulanamadı. Dışişleri Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, bu 7 vatandaştan üçünün çifte pasaport sahibi olduğunun ileri sürüldüğünü ancak bu duyumların İtalyan makamlarınca doğrulanmadığını belirtti.

KAPPA TUR AÇIKLAMA YAPTI

Norman Atlantic feribotundaki Türk yolculardan 40’ı iki günde Türkiye’ye getirildi. Geziye 27 yolcu gönderen Kappa Tur yetkilileri, 25’inin Türkiye’ye döndüğünü, Havise Savaş’ın cesedinin bulunduğunu, Dr. Hakan Akkaya’nın ise kayıp olduğunu bildirdi. Yolcularla birlikte 4 personelin Türkiye’ye dönüş yaptığını belirten tur yetkilileri, 3 personelin de halen İtalya’da kazayla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.

Öte yandan yangını yaşayan ve tur otobüs şoförlüğü yapan Sebahattin Tosun  yola çıktıkları andan itibaren işlerin ters gittiğini ve bir bakıma kazanın geliyorum dediğin söyledi. O geceyi ise şöyle anlattı: “Ben yıllardır bu yollarda yolcu taşıyorum. Gemi limana geldiğinde aksilikler yaşanmaya başladı. Kapılar bir türlü açılmadı. Gemi tam yanaşamadı. Neredeyse limanı yıkacaktı. 3. denemede yanaşabildi. Mürettebat kapı arızasını giderdikten sonra gemiye bindik ve yolculuk başladı.

Açık denizde geldiğimizde 4 yataklı odalarımızda uyuyorduk. Oda arkadaşlarımdan birisi bağırmaya başladı. Odanın camından yükselen alevleri görüyorduk. Yangın kapıların olduğu bölüme yakın çıktı. Biz hemen güverteye çıktık. Ortalık cehennem yeri gibiydi. Alevler hızla yayıldı. Tüm gemide elektrikler kesildi. Alt kattaki araçlar teker teker patlamaya başladı. Fırtınanın etkisiyle gemi çok sallanıyordu. Panikle denize atlayanlar oldu. Kısa sürede dalgaların arasında gözden kayboldular. İlk olarak bir savaş uçağı geçti. Ardından kırmızı bir helikopter geldi. Ben en üst kısımda olduğum için ilk kurtarılanlar arasındaydım. Saat 7 gibi bizi helikoptere aldılar. Mürettebat kimseyle ilgilenmiyordu. Bavullarını toplayıp bizim gibi beklemeye başladılar. Biz 17 saat sonra rahat bir nefes alabildik. İtalya’ya geldiğimizde oradaki vatandaşlar diğer gemilerde bekleyen tanıdıklarını arayıp nerde kaldınız diye soruyorlardı. Onlar bize helikopterlerin hala denizden ceset topladığını o yüzden gemilerin kıpırdayamadığını söyledi.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim