• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Adli açılış töreni kaldırıldı

Adli açılış töreni kaldırıldı
Yargıtay’daki adli yıl açılış töreni, TBMM Adalet Komisyonu’nda AK Partili üyelerin oylarıyla kaldırıldı.

Yargıtay’da her yıl yapılan ve 1973’ten beri yasal dayanağı bulunan adli yıl açılış töreni Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) oluşturulan Adalet Komisyonu’nda Adalet ve Kalkınma Partili (AK Parti) üyelerin oylarıyla kabul edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
TBMM’de yapılan Adalet Komisyonu toplantısında Yargıtay’da her yıl yapılan adli yıl açılış töreninin yasal dayanağı olan madde kaldırıldı. 1973’ten beri törenin yasal dayanağı olan Yargıtay Kanunu’ndaki o madde, muhalefetin, “tepkisel düzenleme”. “ hınç alma” “Sayın cumhurbaşkanı tak diye emredecek biz şak diye yapacak mıyız? Ayıp” eleştirilerine ve tartışmalara rağmen AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Hürriyet’te yer alan habere göre; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “1943 yılından bu yana adli yıl açılış törenleri yapılıyor. Barolar ve başsavcılıklar yapabiliyor. Yine Yargıtay geleneksel törenini sürdürecektir. Bütçe ile ilgili bir sıkıntı da yaşanmaz. Yaşanırsa çözeriz.” dedi.
AK Partili Ramazan Can ise maddeyi şöyle savundu: “Biz töreni yasaklamadık. Sadece yasal dayanağını kaldırdık. Bu törenler Başbakanların azarlandığı, milli iradenin aşağılandığı, Başbakanlara konuşma ve cevap hakkı tanınmadan yapılan toplantılar şeklinde geçmektedir. Siyaset yapılacak yerler bellidir. Cüppelerini çıkarsınlar siyasetlerini öyle yapsınlar” dedi.
Muhalefetten tepkiler geldi

Cumhuriyet Halk Parti Milletvekili (CHP) Dilek Akagün Yılmaz, Ramazan Can’ın özür dilemesi gerektiğini ve Yargıtay’a gözdağı verilip intikam alındığını söyledi. Yılmaz, “Eğer bu anlayışla gidersek yargıyı kendinize bağlamak istiyorsunuz. Bir AKP yargısı yaratmak istiyorsunuz.” dedi.

Ne olmuştu?

Mayıs 2013’te, Danıştay’ın 146. kuruluş yıl dönümünde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yaptığı bir konuşma sırasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ayağa kalkarak Feyzioğlu’yla tartışmıştı.

Metin Feyizoğlu, Başbakan Erdoğan’la arasında yaşanan gerginliğe ilişkin,” Ne kadar az hukuksuzluk yapılırsa bizim de konuşma süremiz o kadar azalır. Seneye daha az hukuksuzluk yapsınlar biz de çıkalım günümüz kutlu olsun diyelim inelim.” dedi.
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, kurumun 146. kuruluş yıldönümü törenine ilişkin, “Yaşananlar hoş olmadı, böyle bir şey olsun arzu etmezdik.” dedi.

Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu arasında yaşananlar, hükümeti harekete geçirdi. Habertürk’ün haberine göre; Danıştay ve Yargıtay’ın tüzüklerinde değişiklik yapılması gündeme geldi.
Yargıtay, Adli Yıl Açılış Töreni’nde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun konuşmasına karar verdi.

Başbakan Erdoğan, Yargıtay adli yıl açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın konuşması halinde törene katılmayacağını belirtti.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Yargıtay’ın Adli Yıl açılışı nedeniyle düzenlenecek törende Barolar Birliği Başkanın konuşması yönünde aldığı karar için “son derece doğru” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Başbakan Davutoğlu’nun da Yargıtay’daki açılış törenine katılmayacağı bildirildi. Törene sadece Davutoğlu’nun değil, bütün bakanların katılmayacağı açıklandı.

Adalet Bakanı Bozdağ, adli yıl açılışına katılmayacaklarını söyledi. Bozdağ “Cumhurbaşkanının olmadığı yerde biz de olmayız” dedi.

Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Yargıtay Başkanı Alkan, ”Yargı erki denetleme görevi için bağımsız olmalı. Yürütmenin bir kısım temsilcileri yetkili soruşturma makamları tarafından verilmiş bir talimat olmadan yargıya polis operasyonu yapılabileceğini kamuoyu önünde açıklayabilmektedir” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ’ın, adli yıl açılış töreninin kaldırılacağını açıklamasının ardından Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, uygulamanın kaldırılması halinde gelecek yıl kendi törenlerini yapacaklarını söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim