• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Adıyaman’ın Mutfak Kültürü ‘Cemile’de Buluştu

Adıyaman’ın Mutfak Kültürü ‘Cemile’de Buluştu
Bugüne kadar farklı inanç ve kültürleri bir arada barındırarak marka şehir haline gelen Adıyaman'ın ilk yemek kitabı olma özelliği taşıyan "Adıyaman...

Bugüne kadar farklı inanç ve kültürleri bir arada barındırarak marka şehir haline gelen Adıyaman'ın ilk yemek kitabı olma özelliği taşıyan "Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü" adlı kitap çıktı.

Adıyaman Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren Adıyaman Tanıtma Vakfı tarafından projelendirilip, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenerek bastırılan "Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü" adlı kitabın tanıtım toplantısı Türkiye Petrolleri Adıyaman Bölge Müdürlüğü Salonunda gerçekleştirildi.

Kitabının tanıtım programına Adıyaman Valisi Mahmut Demirtyaş ve eşi Beyhan Demirtaş, İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Koyuer, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ve eşi Fulya Kutlu, Vali Yardımcıları Murat Süzen, Onur Kökçü, kurum müdürleri ve Adıyamanlı bayanlar katıldı.

Yazar Mehmet Öncü tarafından hazırlanan kitap Adıyaman'ın mutfak kültürünü yansıtıyor. Unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin bir araya getirildiği kitap, ilk etapta 1000 adet bastırılarak, 190 kütüphaneye, üniversitelere ve televizyonlarda yayınlanan yemek programlarına gönderilerek dağıtımı yapıldı.

Adıyaman'ın mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılacak çok önemli bir eser olarak gördüklerini belirten Kitabın Yazarı Mehmet Öncü, "Adıyamanlı kadınlara ithaf ettiğim bu esere iki nedenden ötürü "Cemile" adını verdim. Cemile'nin bir hanım olması, annelerimizin aziz hatırasına sadakati kalıcı hale getirmeye küçükte olsa katkı sunacağına inanıyorum. Bir diğer nedeni ise, Cemile'nin Adıyaman Mutfak kültürü içinde varlığını koruyan ama kaybolmaya yüz tutmuş, yeni jenerasyon tarafından hemen hemen hiç bilinmeyen, tamamen yöreye özgü otantik bir tatlının adı olmasıdır. Bu eser 7 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Eserin en önemli kısmı kaynak kişilerle birebir görüşmeler yapılarak hazırlanmasıdır. Cemile adlı kitap, bir marka şehir olan Adıyaman'ın renklerini, tatlarını ve kokularını bir araya getirip, şehrimizin ruhunda yansımalar taşımaktadır. Bu eserin hazırlanmasında bizlere her türlü katkıyı sunan Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş'a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Adıyaman'ın sahip olduğu bütün değerlerini her yönüyle tanıtmak için yoğun gayret sarf ettiklerini belirten Vali Mahmut Demirtaş, "Adıyaman mutfağı geçmişten günümüze bu bölgede yaşayan tarihi uygarlıkların kültür perspektifi içinde kendine özgü bir mutfak kültürü ve kendine has bir lezzet yaratabilmiştir. Bizlerde bu lezzetin kaybolmaması için kitap haline getirdik. Artık unutulan yemek kültürümüzün tekrar canlandığı kitabın beğeni kazanacağına inanıyorum. Adıyaman'ın her yönüyle tanıtmak için Ankara ve İstanbul'da iki defa tanıtım günleri hazırladık. Yine İstanbul'da EMİTT Fuarı, İzmir'de ise Travel Turkey İzmir Fuarına katıldık. Bu tür etkinliklere katılmamızın en önemli nedeni kültürel değerlerimizi ve medeniyetler şehri Adıyaman'ı Türkiye'ye ve dünyaya en iyi şekilde tanıtmaktır. Adıyaman'ın yemekleri kitabını ilk etapta bin adet bastırdık. İleriki zamanlarda 5 veya 10 bin adet daha bastırmayı düşünüyoruz. Herkesin kütüphanesinde Bu kitabı mutlaka bulundurması gerektiğine inanıyorum. Kitabı baştan sona kadar inceledim. Yoğun bir emek sonucu hazırlanmış bir kitaptır. Bu Kitabın hazırlanmasında başta kitabın yazarı Mehmet Öncü olmak üzere, emeği geçen katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara "Cemile" adlı kitap hediye edildi.

Adıyaman’ın Mutfak Kültürü ‘Cemile’de Buluştu

Adıyaman’ın Mutfak Kültürü ‘Cemile’de Buluştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim