• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Adıyaman'da yerli rüzgar türbini!

Adıyaman'da yerli rüzgar türbini!
Adıyaman Üniversitesi Kampus alanı içerisinde, 10 metre yüksekliğinde 5 metre kanat çapı olan 2kW’lık üretim kapasitesi ile bir evin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilen yerli rüzgar türbini kuruldu.

Adıyaman Üniversitesi Kampus alanı içerisinde, 10 metre yüksekliğinde 5 metre kanat çapı olan 2kW’lık üretim kapasitesi ile bir evin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilen yerli rüzgar türbini kuruldu.Adıyaman Üniversitesi Kampus alanı içerisinde kurulan Enerji Bölümü Mühendisliği Yrd. Dr. Hacı Soğukçınar tarafından projelendirilen, tamamen yerli üretim olan rüzgar türbini ürettiği elektrikle bir evin ihtiyacını karşılayabilecek durumda.

Tamamen yerli üretimden oluşan rüzgar türbinine 15 bin TL. para harcanarak, Adıyaman Küçük Sanayi Sitesinde üretildi. Tasarlanan rüzgar türbini ileri teknoloji gerektirmediğinden dolayı Türkiye’nin her yerinde üretile bilecek düzeyde. Üretilen elektrik depolanarak rüzgarın esmediği zamanlarda kullanılabilmekte. Projedeki amacın yerli sanayiye türbin üretebilme becerisini kazandırmak ve genç mühendisler için eğitim koşulları oluşturmak. Projenin tamamı ölçüm cihazları ile birlikte 17 bin TL’ye mal oldu.Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Adıyaman Üniversitesi Enerji Bölümü Mühendisliği Yrd. Dr Hacı Soğukçınar, “2 kW’lık rüzgar türbini Adıyaman sanayi koşulları kullanılarak tasarlanmış ve üretilmiştir. Burada amacımız ülkemize yerli üretim teknolojisi kazandırmak ve isteyen herkese yerli sermaye ile kurulum sağlamaktır. Tabi biz üniversite olarak öncelikli amacımız eğitim. Burada pek çok alanda mühendis yetişiyor. Onların eğitimini devam ettirmesinde deneysel olarak bir test istasyonu olarak düşündük. Türkiye’de çok küçük bir bütçeyle ilk defa bir rüzgar türbini tasarlandı yüzde yüz yerli tüm aksamlarıyla ve üretildi. Bir aylık tasarım. Bundan sonraki hedefimiz 100 kW’lık türbin tasarlamak ve üretmek. Ve bunu mümkünse seri üretimle halkımızın sunmak sağlamak.” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim