• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

Adıyaman’da Şap Hastalığı Görüldü

Adıyaman’da Şap Hastalığı Görüldü
Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki bir köyde çift tırnaklı hayvanlarda şap hastalığı görüldü.

Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki bir köyde çift tırnaklı hayvanlarda şap hastalığı görüldü.

Kahta ilçesine bağlı bir köyde görülen şap Hastalığı nedeniyle Kahta Hayvan Pazarı, 1 ay süre ile kapatıldı. Kahta ilçesine bağlı Çamlıca köyünde şap hastalığının görülmesi üzerine 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağılığı Gıda ve Yem Kanunu ile ilgili yönetmenlik çerçevesinde Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya başkanlığında toplanan Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu, tedbir amaçlı bazı kararlar aldı. Kahta ilçesinde 23 Aralık tarihinden itibaren 1 ay süreyle Kahta Hayvan Pazarı kapatıldı.

Kahta İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı bir köyümüzdeki hayvanlarda şap hastalığı olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine hemen Kahta Hayvan Pazarının kapatılmasına karar verdik. Kahta Belediyesi tarafından sık sık anonslar yaparak, Şap Hastalığı nedeni ile hayvan pazarının kapalı olduğunu halkımıza ilen ediyor. Ülkemiz genelinde bakanlığımız nezdinde yürütülen şap hastalığına karşı yapılan çalışmalarda bizde Kahta İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak aşılama çalışmalarımızı tamamladık. Yalnız ilçemizin bir köyünde özelikle yeni bir tip olan şap hastalığının olduğunu tespit ettik. Bu hastalıkla mücadele edebilmek için ilçemiz hayvan zabıtasının komisyon kararı ile bugün itibaren ilçemizde faaliyette olan hayvan pazarının kapatılmasına karar verilmiştir. Hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Ekonomik kayıplara neden olmakta. Hatta buzağılarda ölümlere bile sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla ülke genelinde yapılan aşılama çalışmasıyla birlikte ilçemizde de bu çalışmalar sürmekte. Ancak hastalık tip değiştirebilmekte. Yapılan aşılara karşı direnç sağlamakta. Bu yeni çıkan tipe karşı bakanlıkta yapılan çalışmalar neticesinde yeni tip aşı geliştirilmiştir. Bu hastalığa karşı ilçemizin tüm köyleri ve merkezde olmak üzere normalde mart ve nisan aylarında başlayan ilkbahar aşılamalarımız bu hastalığın tip değiştirmesinden dolayı Ocak ayı itibariyle başlayacaktır" şeklinde konuştu.

Hayvan ticareti ile uğraşan İlhan Kaya ise "Kahta'nın bir köyünde hastalık görüldüğü için Kahta Hayvan Pazarı kapanmıştır. Bizler de hayvan pazarının kapalı olmasından dolayı zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Adıyaman’da Şap Hastalığı Görüldü

Adıyaman’da Şap Hastalığı Görüldü

Adıyaman’da Şap Hastalığı Görüldü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim