• BIST 9766.42
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Adıyaman'da korkutan iddia

Adıyaman'da korkutan iddia
Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu, yaptıkları araştırmaya göre, kentte 12,5 yıl içerisinde şiddeti 5'ten büyük deprem ihtimalinin yüzde 90'ın üzerinde olduğunu söyledi.
Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan  "Adıyaman İlinin İstatistiksel Deprem Risk Analizi" projesi tamamlandı. İpekyolu  Kalkınma Ajansı'nın desteklediği ve öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan ile  Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu tarafından hazırlanan analizin sonuçları, düzenlenen  toplantıda açıklandı. 
 
  Yrd. Doç. Dr. Zorlu, proje kapsamında, deprem kuşakları, Doğu Anadolu  fay sistemi, Adıyaman fay zonu, Bozova fay hattı üzerinde araştırma yaptıklarını  söyledi. 
 
Depremsel risk analizinin aletsel büyüklüğü 3 ve üzeri, 4 ve üzeri, 5  ve üzeri depremler için ayrı ayrı yapıldığını belirten Zorlu, 1900-2013 yılları  arasında meydana gelmiş aletsel büyüklüğü 3 ve üzerinde olan depremlerin  modellenerek ardışık deprem oluş zamanlarını belirlediklerini kaydetti. 
 
Doğu Anadolu fay zonu üzerinde 1900'lerden günümüze, Adıyaman merkez  olmak üzere 125 kilometre yarı çap alanda meydana gelen depremlerin istatistikli  çalışmaları sonucu, Adıyaman'da belirli büyüklükteki depremlerin ne kadar zaman  aralığında tekrarlanabileceği hakkında bazı veriler elde ettiklerini dile getiren  Zorlu, şöyle konuştu: 
 
"Adıyaman'da 200 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 3'ten büyük bir  depremin olma olasılığı yüzde 98'den fazla. Aletsel büyüklüğü 4'den büyük bir  depremin olma olasılığı yüzde 73'ün üzerinde iken 12,5 yıl içerisinde aletsel  büyüklüğü 5'ten büyük bir depremin olma olasılığı ise yüzde 90'dan fazla.  Adıyaman, tüm Türkiye'de olduğu gibi deprem tehlikesi yüksek konumda  bulunmaktadır. Bu nedenle yaptığımız binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi,  meydana gelebilecek olası depremde can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi  noktasında önem taşımaktadır." 
 
Deprem eğitim seminerleri verilecek 
 
Yrd. Doç. Ulaş İnan da analizin sonuçlarına göre, Adıyaman'da deprem  eğitim semineri düzenlemeyi planladıklarını söyledi. 
 
Adıyaman'ın deprem risk haritasının hazırlanarak halka sunulması için  çalışma yapılmasını önereceklerini vurgulayan İnan,  şöyle konuştu: 
 
  "Bunlar yapıldığı zaman imara yeni açılacak yerlerde deprem riski  ayrıntılı olarak saptandığı için binaların depreme daha dayanıklı olması  bağlamında gerekli önlemler alınacaktır. Uzmanların deprem konusunda her zaman,  'Deprem öldürmez, bina öldürür' der. O yüzden zemin hakkında detaylı bilgileri  verirsek, yapılan binalar da sağlam olursa en az can ve mal kaybıyla depremi  atlatırız." 
 
Konuşmaların ardından toplantıya katılanlara Adıyaman istatistiksel  deprem risk analizi hakkında slayt sunumla bilgi verildi. 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim