• BIST 8718.11
  • Altın 2246.872
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1918
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Adilcevaz’da Ceviz Festivali

Adilcevaz’da Ceviz Festivali
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 24. Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri coşkuyla kutlandı.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 24. Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri coşkuyla kutlandı.

İlçede uzun bir aradan sonra yeniden düzenlenen Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri, yapılan ceviz çalıştayının ardından festival ile sona erdi. Festival programı, ilçede bulunan ceviz bahçelerinin gezilmesiyle başladı. Ardından Belediye Meydanında düzenlenen program, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen tarafından "Ceviz yetiştiriciliği, cevizin besin değeri ve beslenmedeki önemi" üzerine verilen konferansla devam etti.

Folklor ekibinin Adilcevaz yöresine ait halk oyunlarının sergilenmesinin ardından, en iyi ceviz yarışması, ceviz bahçesi yetiştiriciliği yarışması, ceviz reçeli yarışması ve kurumlar arası voleybol turnuvasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

En iyi ceviz yarışmasında Gökhan Yardım birinci, Murat Bilici ikinci, Çağatay Taşkın üçüncü olurken, ceviz bahçesi yetiştiriciliğinde Murat Bilici birinci, Orhan Elçelik ikinci, İsmail Günay üçüncü oldu. Ceviz reçeli yarışmasında ise Saliha Dalkıran birinci olurken, Esma Özatlar ikinci, Çetin Göl üçüncü oldu.

Festivalde bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Adilcevaz cevizine gereken desteği vereceklerini ifade ederek, "Cevizin çok önemli faydaları var. Ancak ülkemizde ceviz üretimi yeteri kadar desteklenmediği için tükettiğimiz cevizin yüzde 75'ini maalesef yurt dışından ithal ediyoruz. Yurtdışından kabuklu ceviz alıp bunu işleyip bazen ihraç ediyoruz. Bir insanın yılda ortalama üç kilo ceviz tüketmesi gerekiyor. Ama cevizi yeterince tüketmiyoruz. Bu yıl ceviz üzerine hem çalıştay hem de festival düzenlendi. Bu nedenle Belediye Başkanımızı kutluyorum. Ayrıca hükümet olarak ceviz üreticileri gerekli tüm destekleri veriyoruz. Adilcevaz'da son yıllarda ceviz ile ilgili olarak bir atak olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Adilcevaz'da ki ceviz üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü burada yetiştirilen ince kabuklu ve lezzetli bir cevizi başka hiçbir yerde bulamıyoruz. Ayrıca ceviz ağaçlarımıza biraz daha özen göstereceğiz. Ceviz ağaçlarımızı baston ve dipçik yapımında kullanılmak üzere kestik. Bundan sonra artık ceviz ağaçlarının kesilmesine fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, ilçedeki ceviz yetiştiriciliğine rektörlük olarak her zaman destek vereceklerini söyledi.

Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy ise, ilçenin ekonomik açıdan geleceğinin ceviz ile sağlanacağını ifade ederek, "Adilcevaz cevizinin daha iyi yerlere gelebilmesi için iki gündür programlar düzenledik. Bu kapsamda ilk olarak dün Bitlis'te ceviz çalıştayı düzenledik. Bugünde ceviz festivalini düzenliyoruz. Ceviz ilçemiz için çok önemlidir. Adilcevaz ismini cevizden almıştır. Ülkemizde ismi cevizle anılan hiçbir yer yoktur. Bizim Adilcevaz'a bir uçak fabrikası ya da bir makine fabrikası kuracak bir halimiz yok. Allah'ın bize bahşettiği ve cevizin anavatanı olan Adilcevaz'da ki ceviz yetiştiriciliği ve üretimini belli bir noktaya getirmemiz gerekmektedir. Adilcevaz'da 50 bin civarında ceviz ağacı var. Bu ağaçlardan yılda yaklaşık bin ton civarında ceviz almaktayız. Bu nedenle cevizin kilosunun ortalama 25 liradan düşünürsek ilçemizde ceviz sayesinde 25 Milyon lira civarında gelir elde edilmektedir. Altın değerinde olan Adilcevaz cevizini kooperatifleşerek en iyi değerde pazarlayacağız. Aynı zamanda Adilcevaz'da 20 bin civarında ağacı aşılarsak ceviz sayesinde ilçemiz 45 Milyon civarında bir gelir elde edecektir. Bunu başarabilirsek Adilcevaz'ın cevizden başka hiçbir şeye ihtiyacı olmayacaktır" diye konuştu.

Festival, düzenlenen müzik şöleni ile birlikte katılımcıların halay çekmesiyle sona erdi.

Adilcevaz’da Ceviz Festivali

Adilcevaz’da Ceviz Festivali

Adilcevaz’da Ceviz Festivali

Adilcevaz’da Ceviz Festivali

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim