• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

ADEO Başkanı Özkan: Eczacılar Suriyeli sığınmacı reçetelerinde mağdur oluyor

ADEO Başkanı Özkan: Eczacılar Suriyeli sığınmacı reçetelerinde mağdur oluyor
Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ersun Özkan, mevzuat gereği AFAD ile TEB'in protokolü ile Suriyeli sığınmacılara ilaç verilmesi gerektiğini, Başbakan...

Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ersun Özkan, mevzuat gereği AFAD ile TEB'in protokolü ile Suriyeli sığınmacılara ilaç verilmesi gerektiğini, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yayınladığı genelge ile ilaçların veriliyor olmasından sıkıntı yaşadıklarını bildirdi. Özkan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Suriyeli hastalara ait reçetelerin karşılanmasındaki belirsizlikten tedirgin olduklarını vurguladı.

"Geçici Koruma Statüsüne Alınan Yabancılara Verilecek Sağlık Hizmetleri" hakkında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş imzasıyla 12.10.2015 tarihinde 2015/8 sayılı genelgenin yayımlandığını hatırlatan Özkan, "Bu Genelge hükümlerine istinaden 15.10.2015 tarihinden itibaren meslektaşlarımız SGK Medula Eczane Sistemi üzerinden reçeteleri girmekte. Reçetelere ait faturaları da kontrol etmek üzere Ankara SGK İl Müdürlüğüne göndermektedir." dedi.

'TEB VE AFAD ARASINDA PROTOKOL İMZALANMASI GEREKİR'

Eczacıların ilaç verilme usulüne ilişkin resmi kurumlarla Türk Eczacıları Birliği (TEB)'nin anlaştığı, imza altına aldığı protokollerle bu hizmeti sunduklarına dikkat çeken Özkan, "Bu protokollerde ödeme süresinden, ilaç verilme ilkelerine, reçete iadeleri ve nasıl reçete karşılanacağına açıklık getirilmiş. Türkiye'de uygulama birliği sağlanmıştır. Ancak şu anda TEB ile Geçici Koruma Statüsündeki Yabancılara Verilecek Sağlık Hizmetlerine İlişkin bir protokol imzalanmaması nedeniyle sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır." bilgisini verdi.

Yaşanan sıkıntıları, "Kimlik bilgileri SGK Provizyon Sistemin de kayıtlı olmayan kişilere ilaç temin edilememesi, Ankara dışındaki eczacıların Ankara İl SGK Müdürlüğü'ne reçete teslimi, kesintilere itiraz sürecindeki problemler, eczacıların karşıladıkları reçete bedellerin ödeme şekil ve süresinin genelgede açıkça belirtilmemesi, ödemelerinin gecikmesi." şeklinde sıralayan Ersun Özkan, şunları kaydetti: "Genelgede "90 gün için kontrol edilen evraklar, ödenmek üzere ilgili il valiliğine gönderilir" hükmü yer alıyor. Buna rağmen halen Ekim ayı reçetelerimizin ödemesi yapılmamıştır. Ne zaman ödeneceğini de bilmemekteyiz. Geçici koruma altındaki hastalarımızın ilaçlarını fedakarca karşılarken, belirsizliklerin çözülmemesi bizleri tedirgin etmektedir. Çözüm olmadığı takdirde Suriyeli sığınmacıların ilaç ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geleceğiz. Eczanelerin zor duruma düşmemesi ve Suriyeli sığınmacı hastaların ilaçlarını temin edememesi durumunu engellemek için yetkilileri göreve çağırıyor, TEB ile ilaç temin protokolü imzalamalarını talep ediyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim