• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 27 °C

Adana’nın İşsizlik Sorunu Meclis’te

Adana’nın İşsizlik Sorunu Meclis’te
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Adana'nın işsizlik sorununa çözüm bulunması için Meclis Araştırma Önergesi...

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Adana'nın işsizlik sorununa çözüm bulunması için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Karakaya'nın hazırladığı, MHP'li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde; yüzölçümü olarak 5'inci, nüfus bakımından 6'ncı sırada bulunan, binlerce yıllık kültür birikimi, turizm potansiyeli, tarıma elverişli alanları ve Türkiye'ye öncülük etmiş sanayi altyapısıyla büyük avantajlara sahip olmasına rağmen Adana'da işsizliğin kalıcı hale geldiği ifade edildi.

Önergede "Adana ilimiz son yıllarda sürekli olarak göç vermektedir. Sadece son 8 yılda verilen net göç sayısı 78 bin 298 kişi olarak hesaplanmıştır. 2015'te Adana Türkiye'de en çok göç veren 6. şehir olmuştur. Şehrimiz her geçen yıl genç, dinamik ve üretken nüfusunu kaybetmektedir. Yaşanan göçlerin en büyük nedeni işsizlik sorunudur" denildi.

Önergeye ilişkin ayrıca açıklamada bulunan Mevlüt Karakaya, "Yakın tarihlerde Adana'da servis araçlarının trafiği kilitlediği devasa fabrikalar kapatıldı. Kamu yatırımlarında ise adaletsizlik hakim. 2002'de kamu yatırımında 3. sırada yer alan Adana yıllar itibarıyla 23. ve 36. sıralara geriledi. Gelinen noktada nüfus bakımından Adana'nın bir mahallesi etmeyen illere verilen kamu yatırımı Adana'dan kat kat fazla. Nüfusa oranla Adana kamu yatırımlarında en sonlarda. Tarım ve sanayi yeterli desteği görmüyor. Adana, yıllarca haksız teşvik uygulamalarından çok çekti. Durum bu olunca Adana işsizlikte rekor üstüne rekor kıran bir kente dönüştü. 2008'de yüzde 20.5'le Şırnak'tan sonra ikinci olan Adana, 2009'da yüzde 26.5 ile birinciliğe yükseldi. Hep iyimser sonuçlar açıklayan TÜİK'in 2013'te yaptığı son araştırmaya göre yüzde 13.2'lik oranla Adana 9. sırada. Suriyeli mültecilerin ucuz işgücü olarak piyasaya girmesiyle bu oranın aslında çok daha yüksek olduğu biliniyor. Yani Adana'nın sıkıntısı azalmıyor, artıyor. Dolayısıyla Adana'da kronikleşen bu sorunun araştırılması ve çare üretilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim