• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Adanalı Girişimciden Atıklara Yüzde 100 Bertaraf Projesi

Adanalı Girişimciden Atıklara Yüzde 100 Bertaraf Projesi
Arıtma tesislerinde oluşan tehlikeli ve zararlı katı madde ve gazları yüzde 100 bertaraf eden ve geri dönüşümle Türkiye'ye yıllık 500 milyon dolar kar...

Arıtma tesislerinde oluşan tehlikeli ve zararlı katı madde ve gazları yüzde 100 bertaraf eden ve geri dönüşümle Türkiye'ye yıllık 500 milyon dolar kar sağlayacak çözüm, Adanalı girişimciden geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da olumlu bulduğu proje, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu'ya açılmaya hazırlanıyor.

Bertarafı tam olarak mümkün olmayan evsel ve katı atıklar, özellikle de yağlar büyük bir çevre felaketi meydana getiriyor.

Projeye ilişkin açıklama yapan Adanalı girişimci Savaş Yükselyalçın, Türkiye-Güney Kore işbirliğiyle geliştirdikleri patentli fryer dry sistemiyle evsel atıklar, belediyelerin katı atıkları (arıtma sonrası çamurlar), endüstriyel atıklar, organize sanayi atıkları gibi birçok organik ve kimyasal atıklar ile bertaraf edilmesi mümkün olmayan yağların yüzde 100'ünün bertaraf edilerek bu atıkların çevreye verdiği zararlardan kurtarıp yüzde 100 geri dönüşüm sağlayarak ülke ekonomisine çok ciddi kazanımlar sağladığını söyledi.

Projenin Türkiye'de yerli üretime geçeceğini anlatan Grup Integral Genel Müdürü Savaş Yükselyalçın, şöyle konuştu:

"Türkiye'de organize sanayiler, büyük endüstriyel kuruluşlar ve belediyelere ait arıtma tesisleri oluşan katı atığı arıtamıyor ve vahşi depolama dediğimiz sistemle çevreye yayarak, kötü koku oluşmasına, zehirli gazların havaya yayılmasına neden oluyor; yer altı ve yer üstü suların kirletilmesi ile çevre katliamı oluşturuyorlar. Türkiye genelinde günlük ortalama 12 bin ton, yılda ise yaklaşık 4 milyon 380 bin ton katı atık doğaya zarar vermeye devam ediyor. Oysa bizim yaptığımız teknolojik çözümlerle yılda 4 milyon 380 bin tonluk atığın bertaraf edilip arıtılmasıyla elde edilecek RDF (yüksek derecede kömür) yılda 1 milyon 95 bin ton. 4 bin kcal'ın üzerinde yakıtın değeri ton başına 100 dolar olduğunu göz önünde bulundurursanız 109 milyon 500 bin dolarlık endüstriyel yakıt sağlanıyor. Enerji ve işçilikten elde edilecek karlarla da bu rakam Türkiye için 500 milyon doları buluyor."

Savaş Yükselyalçın ayrıca, dışa bağımlı olmayan, arıtma ve çöp tesislerinde koku olayını bitiren, çevre için zararlı tüm etkenleri yüzde 100 yok eden, çevreci ve gerçek çözümler sunan bu projeyi Türkiye'nin haricinde Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde de yaygın olarak kullanılacağını ifade etti.

Adanalı Girişimciden Atıklara Yüzde 100 Bertaraf Projesi

Adanalı Girişimciden Atıklara Yüzde 100 Bertaraf Projesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim