• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C

Adana’da 'Ahilik Kültür Haftası' coşkusu

Adana’da 'Ahilik Kültür Haftası' coşkusu
Adana'da bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı" kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Adana'da bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı" kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Yılın ahisi ise 61 yıllık oto elektrikçi esnafı Suat Akray oldu.

Tören, Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi üzerinde bulunan Tarihi Kazancılar Çarşısı önünde gerçekleşti. Tarihi Yağ Camii önünde esnafları selamlayan Adana Valisi Mustafa Büyük, daha sonra yol üzerindeki esnaflara tek tek kırmızı karanfil dağıttı. Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek ve beraberindeki esnaf odası başkanlarıyla birlikte Vali Büyük, törenin yapılacağı alana kadar Adana Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yürüdü.

Burada törenin açılış konuşmasını, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek yaptı. Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden eski Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık'ı anarak sözlerine başlayan Sözütek, "Ahilik kültürü yaklaşık bin yıla yakın süregelen bir gelenektir. Ahilik, esnaf ve sanatkâr kültürünün oluşturulduğu, geliştirildiği ve bugüne kadar yaşatılan sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik, bir insan bilimidir. Ahilik, dağılan değil toplayandır, yıkan değil yapandır, dünya ve ahiret dengesini tutturandır. Ahilik, öğretmensiz bir halk üniversitesidir. Günümüz, evrensel değerleriyle uyum gösteren, benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Bu kadar gurur verici bir geçmişe sahip olan esnaf teşkilatımız, bugün ülkemizin karşılaştığı sorunları aşmada köklerinden, geleneklerinden ve birlikteliklerinden destek alarak güçlü çıkışlar yapmak ve topluma örnek olmak zorundadır. Bugün faaliyetlerini sürdüren oda, birlik, federasyon ve konfederasyon ahilik kültürünün devamıdır." dedi.

Ardından, törene katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaparak esnafın bayramını kutladı. Adana Valisi Mustafa Büyük ise köklü bir tarihi olan Ahilik Bayramı kutlamalarının günümüze uyarlanmış şekliyle gerçekleştirildiğini dile getirdi. Esnafın bayramını tebrik eden Vali Büyük, "Ayrıca bugün tebrik edecek, hayırlı olsun diyecek birçok konumuz oluştu. Yılmaz Hocam da burada. Adana Demirspor'u finale taşıdığı için kendisine teşekkür ediyoruz. Yeni hükümet kuruldu. İlimizden de yine bakanımız var. Hükümetimizi tebrik ediyoruz. Hayırlı olsun temennisinde bulunuyoruz. Kazım Barışık çok değerli bir başkandı. Erken aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin diyoruz. Ülkedeki terör olayları nedeniyle çok sayıda şehidimiz oldu. Onlar için de Allah'tan rahmet diliyoruz. Ülkemize huzur ve barış getirsin ve en kısa zamanda bu terör belasından kurtulalım temennisinde bulunuyorum. Esnafımız, her zaman en güzel davranış biçimini ortaya koyan, ahlaklı, karakterli insan özelliklerini yansıtan toplumun birlik beraberliğinin çimentosu olan değerli kesimimizdir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, halk oyunları gösterimiyle tören devam etti. Ardından ise Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait mehteran takımı sahne aldı. Mehter takımıyla törene katılanlar bir anda coştu. Kimileri mehter takımıyla birlikte oynarken, kimileri ise cep telefonlarına sarılarak anı ölümsüzleştirmek istedi. Daha sonra ise Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yle birlikte bu yılın ahisi seçilen 61 yıllık oto elektrikçi esnafı Suat Akray'a kaftanı giydirildi. Aralarında Adana Demirspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural'ın da bulunduğu protokol mensupları, vatandaşlara etli pilav ve ayran dağıttı.

Yılın ahisi seçilen Suat Akray, esnaflıkta en önemli şeyin çalışmak ve işlerini sağlam yapmaktan geldiğini belirterek, "Bu işin başında çalışmak geliyor. 61 yıllık esnafım. Tüm gençlere nasihatim de iyi çalışsınlar, işlerini sağlam yapsınlar. Beklediğim bir şeydi, geçen yıl bana vereceklerdi ama bu yıla kaldı." ifadelerini kullandı.

Cihan

Adana’da 'Ahilik Kültür Haftası' coşkusu

Adana’da 'Ahilik Kültür Haftası' coşkusu

Adana’da 'Ahilik Kültür Haftası' coşkusu

Adana’da 'Ahilik Kültür Haftası' coşkusu

Adana’da 'Ahilik Kültür Haftası' coşkusu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim