• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Adana çiftçisi, Rusya krizinin ardından ‘don’ şoku yaşıyor

Adana çiftçisi, Rusya krizinin ardından ‘don’ şoku yaşıyor
Adana'da dün gece sıfırın altında eksi 5 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle don yaşandı.

Adana'da dün gece sıfırın altında eksi 5 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle don yaşandı. On binlerce dönüm arazide ekili olan narenciye ağaçları dondan etkilenirken, ağaçların yaprakları kurudu. Rusya krizinin ardından gelen "don" ile şoke olan çiftçiler, devletin yardım elini uzatmasını bekliyor.

Adana il merkezinde hava sıcaklığı uzun yıllar sonra ilk defa sıfırın altında eksi 5 dereceye kadar düştü. Soğuk hava nedeniyle Türkiye'nin narenciye bahçesi olarak tabir edilen Çukurova'da tarla ve bahçelere don düştü. On binlerce dönüm araziye ekili bulunan limon, portakal, mandalina ağaçlarının yaprakları soğuk hava sonrası büzüşerek sarardı. Soğuğun kıyı kesiminde ekili bulunan marulları da etkilediğini ifade eden çiftçiler, donun asıl etkisinin ise havaların ısınmasıyla görüneceğini dile getirdi.

Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güzel, dün gece yarısından sonra etkili olan soğuk hava sonrası limon başta olmak üzere mandalina, portakal ve marul gibi bitkilerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Havanın gece kendi köylerinde sıfırın altında eksi 4 dereceye kadar düştüğünün altını çizen Güzel, "Gördüğünüz gibi yapraklar bayağı bir büzüşmüş, etkisi öncelikle yapraklarda görünüyor. Ama havalar biraz daha ısındığı zaman meyvelerdeki etkisi daha çok belli olacak. Akşam olduğundan anında meyvedeki etki belli olmuyor. Ama aradan birkaç gün geçtiğinde, hava sıcaklığı 10-15 derecelere geldiğinde bu meyveler biraz daha yumuşayacak. Artık Allah sonunu hayır etsin." dedi.

"BÜYÜKLERİMİZDEN İSTEĞİMİZ, KOMŞULARIMIZLA İYİ OLALIM"

Narenciye üreticisinin Rusya krizinin ardından bir de "don" şoku yaşadığını anlatan Güzel, "Rusya, zaten "Yılbaşından sonra ürün almıyoruz" diye açıklama yapmıştı, bir de bu "don" olunca üst üste perişan olduk. Allah sonunu hayır etsin. Hem ekonomik yönden, hem pazar yönünden hem ürünlerimizin doğal afet yönünden üst üste geldi. Her şeyin hayırlısı. Büyüklerimizden isteğimiz, komşularımızla iyi olalım, artık ürünlerimizi de biz de iyi yetiştirmeye çaba gösterelim." diye konuştu.

Bu tür bir soğuğun Adana'da 1996-1997 yıllarında yaşandığını vurgulayan Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güzel, sözlerini şöyle tamamladı: "O zaman Adana'da bayağı bir limon bahçesi ve diğer bahçeler sökülmüştü. O zaman ben askerdim, geldiğimde bayağı bir ağaç sökülmüştü. Narenciyenin başkenti denilen Abdioğlu tarafında çok sökülmüştü. Ondan beri ilk defa böyle bir soğuk oldu. Aralarda soğuk oldu ama bu kadar etkili olan bir soğuk 17-18 seneden beri yeni bu akşam oldu. Geçen sene de eksi 1-2'ler olmuştu ama bu kadar etkili olmamıştı."

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru da yaşanan don nedeniyle özellikle dalındaki narenciyenin etkilendiğini anlattı. Donun etkisinin havaların ısınmasıyla belli olacağını ifade eden Doğru, "Çiftçimiz inşallah TARSİM sigortasını yaptırmıştı. Sigorta yaptırmışsa zararını tazmin edebilir." şeklinde konuştu.

Adana çiftçisi, Rusya krizinin ardından ‘don’ şoku yaşıyor

Adana çiftçisi, Rusya krizinin ardından ‘don’ şoku yaşıyor

Adana çiftçisi, Rusya krizinin ardından ‘don’ şoku yaşıyor

Adana çiftçisi, Rusya krizinin ardından ‘don’ şoku yaşıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim