• BIST 9766.42
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Adaçayından sonra şimdi de balı dertlere derman olacak

Adaçayından sonra şimdi de balı dertlere derman olacak
Burdur'un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy'de geçen yıl başlatılan Lavanta Deresi Projesi kapsamında yaklaşık 70 dekarlık araziye ekili olan adaçayından...

Burdur'un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy'de geçen yıl başlatılan Lavanta Deresi Projesi kapsamında yaklaşık 70 dekarlık araziye ekili olan adaçayından elde edilen ballar küçük kavanozlarda satışa sunuldu.

Geçtiğimiz aylarda dikelen adaçaylarının yanına konulan 30 kovan arı 2 ay sonra meyvesini verdi. 30 kovan arının ürettiği bal Lisinia Doğa Proje Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca gözetiminde kavanozlara aktarıldı.

Balın yararları hakkında bilgi veren Sarıca, "Adaçayı yapısındaki aktifler 40 üzerinde aktif bunların neredeyse tamamı vücudun sistemlerinin bir yerine dokunuyor. O sistemle ilgili aktifleri harekete geçiriyor. Dolayısıyla vücuttaki herhangi bir hastalıkta neredeyse tamamında adaçayı etkili. Dolayısıyla balına da, yağına da adaçayı aktifliği geçiyor" dedi.

Düzenli kullanıldığında ve yeteri kadar kullanıldığında adaçayının herhangi bir etkisinin olmadığını ifade eden Sarıca, şöyle konuştu; "ama Türkiye'de üretilen aromatik bitkilerin bence en değerlilerinden bir tanesi, çünkü lavantadan bile çok kimyasalı var. Yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor. Yurt dışında fazla miktarda bal yapılıyor. 30 Euro civarında bir bal satışı var, 200 cc balların. Türkiye'de ise insanların bu tada alışması için biz 20 liradan bunların satışına başladık. Önümüzdeki yıllarda adaçayı balı üretimi arttığı zaman insanlar tabi bu tada alıştığı zaman fiyatlarda değişecektir."

Ama şu var adaçayının sadece içilerek değil yağının ve balıyla da tüketilmesi taraftarı olduğunu kaydeden Sarıca; "Çünkü neredeyse bir ev doktoru durumunda. Özellikle son dönemlerde kanser hastalığında da kullanılmaya başlandı. Menopoz dönemindeki kadınlarda, kadınların mens dönemi ağrılarında, ağız yaralarında, özellikle çocukların sindirim problemlerinde, gazlarında çok fazla tercih ediliyor. Antibiyotiklerle öldürülemeyen pek çok bakteride adaçayı yağı ve adaçayı balı etkili. Yüzeysel yaralara adaçayı balı uygulana biliniyor. Bu yönleriyle çok kıymetli bir bitki dolayısıyla bu kıymeti zaman içinde anlaşılacağını düşünüyorum" dedi.

Adaçayı balının diğer ballardan farklı olduğunu belirten Sarıca, "bu bal kahvaltıda yemek için kullanabileceğiniz bir bal değil, çünkü adaçayı çok kimyasal bir bitki, dolayısıyla bunu özütlerinin tamının bala geçtiği için azar azar tüketile biliniyor. Ve çok fazla tüketildiğinde yan etkileri ortaya çıkıyor. Bu haliyle baktığınızda günde bir yemek kaşığı tüketildiğinde afrodizyak etkileri ortaya çıkıyor. Genelde tedavilerde bir tatlı kaşığı, günlük takviye içinde bir çay kaşığı kadar" diye konuştu.

Cihan

Adaçayından sonra şimdi de balı dertlere derman olacak

Adaçayından sonra şimdi de balı dertlere derman olacak

Adaçayından sonra şimdi de balı dertlere derman olacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim