• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Acilde katılım payı alınamaz

Acilde katılım payı alınamaz
Acil hastalardan katılım payı alınmaması gerekiyor. Ancak özel hastanelerde acil hastaların katılım payı ve ilave ücret mağduriyeti sürüyor.

Hasta ya da hasta yakınlarına çok sayıda kâğıt imzalatılıyor. İmzaladıkları bu kâğıtlarla farkında olmadan, hastanın acil bir durumu olmadığını kabul edilmiş ya da acilden normal servise geçilmesine rıza gösterilmiş olunuyor. Bu durumda da hem katılım payı alınıyor hem de ilave ücret.

Vatandaşlardan katılım payı alınamayacak durumlar şöyle:

-Acil servislerde,

-İş kazası veya meslek hastalıklarında,

-Askeri tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetlerinde,

-Afet veya savaş hali durumlarında,

-Sağlık raporuyla belgelendirilmesi şartıyla kalp yetmezliği, astım, karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği gibi bazı hastalıklarda,

-Yatarak tedavide kullanılan ilaçlarda,

-Organ, doku ve kök hücre naklinde,

-Harp ve vazife malulleri ile vatani hizmet tertibinden ve şeref aylığı alan kişiler ve eşlerinden,

-Terörist saldırıda yaralananlardan.

VATANDAŞTAN 4 FARKLI KATILIM PAYI ALINIYOR

1- Muayene sırasında,

2- İlaç alırken,

3- Tıbbi malzeme kullanırken (Vücut dışı protez ve ortez, gözlük, ağız protezleri, sağlık raporunda hayati öneme haiz olduğu belirtilmeyen diğer protezler),

4- Tüp bebek tedavisinde.

HANGİ TEDAVİLERDE İLAVE ÜCRET ALINAMAZ

-Acil servisler,

-Yoğun bakım,

-Yanık tedavisi,

-Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),

-Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,

-Organ, doku ve hücre nakilleri,

-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,

-Diyaliz tedavileri,

-Kardiyovasküler cerrahi işlemleri (Üniversite hastanelerinde öğretim üyesi tarafından verilen hizmet hariç).

FAHİŞ İLAVE ÜCRETİ İSTEYENLERİ ŞÎKAYET EDİN

Özel hastanelerin sigortalı vatandaşlardan alabileceği ilave ücretler yıllar içinde katlanarak arttı. Yasa 2008 yılında çıktığında SGK’nın ödediği fatura bedelinin yüzde 30’u ile sınırlanan özel hastanelerin alabileceği ilave ücret tavanı önce yüzde 70’e, son olarak da yüzde 200’e çıkarıldı.

Daha önce tavan hastanenin sınıfına göre fatura bedelinin yüzde 30’u ile yüzde 70’i arasında değişirken, tavan yüzde 200’e çıkarılınca sınıf ayrımı da kaldırıldı. Artık A sınıfı da E sınıfı da olsa her hastane SGK’nın belirlediği fatura bedelinin yüzde 200’üne kadar ilave ücret alabiliyor.

Ancak, çoğu özel hastane yüzde 200 ilave ücretle de yetinmiyor. Birtakım tahliller ekleyerek ilave ücret tutarını şişirebiliyorlar.

Örneğin çocuk alerjisi muayenesi için SGK’nın hastaneye ödediği fatura bedeli 31.32 TL. Bunun için hastadan alınabilecek ilave ücret 62.64 lirayı geçemez.

Diyabet hastasının muayenesi için de özel hastanelerin alabileceği ilave ücret tutarı 58.22 lirayla sınırlı. Fakat tahlillerle 400- 500 liraya varan ilave ücretler alınabiliyor.

SGK’nın karşılamadığı bazı rahatsızlıklarda ise çok daha büyük faturalarla karşılaşmak mümkün. Örneğin çocuğun gözüne kirpik kaçması durumu için SGK’nın belirlediği bir fatura bedeli bulunmuyor.

Bu gerekçeyle özel hastaneye gidildiğinde çok yüksek faturalar çıkabiliyor. Özel hastanede vatandaşın rızası olmadan ilave ücret alınması yasak.

Yüksek tutarlı ilave ücret sürpriziyle karşılaşmamak için ne kadar ilave ücret ödeneceğinin başlangıçta sorulması gerekiyor.

Her durumda alınan ilave ücretin fazla olduğunu düşünen vatandaşın fatura, hizmet detayı, rapor gibi belgelerle sosyal güvenlik merkezlerine şikâyet etmesi gerekiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim