• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Açıkta Erik Hasadı Başladı

Açıkta Erik Hasadı Başladı
Mersin'in Silifke ilçesinde mart ayı başında örtü altında ilk çıktığında kilosu yaklaşık 200 liradan alıcı bulan can eriğinin kilosu açıkta hasadın...

Mersin'in Silifke ilçesinde mart ayı başında örtü altında ilk çıktığında kilosu yaklaşık 200 liradan alıcı bulan can eriğinin kilosu açıkta hasadın başlamasıyla 40 liraya kadar düştü.

İlk çıktığında tadımlık olan ve özellikle aş eren hamile bayanlar tarafından fiyatı pahalı olduğu için tane ile satın alınan erik fiyatları düştüğü için artık her sofraya girebilecek. Göksu Vadisi'nde üretici Faruk Doğan'ın bahçesinde açık alanda hasadına başlanan erikler, Ankara ve İstanbul'a gönderildi.

Silifke Erik Üreticileri Başkanı Ali Şen, Kurucu Başkan Mustafa Göktaş ve Keben Mahalle Muhtarı Murat Temur, bölgede açıkta başlayan hasadın ilk olarak 1 ton olduğunu belirttiler. Erikler, Keben Mahallesi'nde özel olarak paketlendikten sonra Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere talebe göre Türkiye'nin değişik illerine gönderiliyor.

Silifke Erik Üreticileri Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş, can eriğinin açıkta hasadına başlanmasının ardından kilosunun 25 ila 40 lira arasında olduğunu kaydetti. Bu yıl ilçe genelinde 800 dönüm arazide 8 bin ton erik hasadının yapılacağını ifade eden Göktaş, erik üretiminin Göksu Vadisi'nde Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören, Kabasakallı, Atayurt, Atakent ve Taşucu mahallelerinde yapıldığını belirtti. Silifke'de yetişen can eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğini vurgulayan Göktaş, eriğin getirisi dolayısıyla ilginin sürekli arttığını ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişlediğini kaydetti.

Normalde açık alanda hasadın Nisan ayında yapıldığını belirten Göktaş, "Ancak 2016 yılında Mart ayının sonuna açıkta hasada başladık. Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalar olsun, köy muhtarlığı ve yeni yönetimimizle birlikte yaptığımız çalışmalardan dolayı erken hasat dönemimizi gerçekleştirdik. 15 gün önce örtü altında 200 TL'den satılırken eriğimiz şimdilerde 25 ila 40 TL arasında gidiyor. Ümidimizi yitirmiyoruz. Ancak ülkemizin bulunduğu ekonomik durum bizi endişelendiriyor. Bunun için çok fazla hasat edemiyoruz. Ama beklentilerimiz o ki önümüzdeki günlerde insanlarımızın normal duruma gelmesi ile pazarda ürünlerimizin rağbet göreceğini umuyoruz" dedi.

Göksu Vadisi'nin Türkiye'nin en doğal ortamlarından birisi olduğuna dikkati çeken Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Şen ise, "Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Mikro klima özelliğinden dolayı burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak zevki ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de meyve turfandacılığıdır. Türkiye'nin ilk turfanda can eriği Silifke'nin Göksu Vadisi'nde çıkmakta ve Silifke'de üretimi yapılan eriğin de yüzde 70 potansiyeli Keben ve Sabak mahallelerini kapsamaktadır" diye konuştu.

Üretici ve Keben Mahallesi Muhtarı Murat Temur ise, büyük şehirlerde yaşanan olayların bir an önce son bulmasını umut ettiklerini, pazar sıkıntısının böylece biteceğini söyledi.

Açıkta Erik Hasadı Başladı

Açıkta Erik Hasadı Başladı

Açıkta Erik Hasadı Başladı

Açıkta Erik Hasadı Başladı

Açıkta Erik Hasadı Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim