• BIST 9682.55
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Açıkta Çilek Hasadı Başladı

Açıkta Çilek Hasadı Başladı
Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde, açıkta yetiştirilen sıcak yaz günlerinin gözde meyvesi çileğin...

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde, açıkta yetiştirilen sıcak yaz günlerinin gözde meyvesi çileğin hasadına başlandı. Çileğin kilosu 2.5 liradan tarlada alıcı buluyor.

Atayurt Mahallesi'nde çilek üreticisi Yusuf Topçu'nun tarlasında çilek hasadı yapılırken toplanan 500 kilogram çilek Mersin pazarlarında satılıyor.

Toplanan çilekleri Mersin piyasasına gönderdiğini ve çileğin tadı ve aromasının çok güzel olduğunu vurgulayan Yusuf Topçu, "Türkiye'nin ilk çilek hasadını yaptık. Allah kazancımızı bereketlendirsin. Sezon sonuna kadar 20 dönüm tarlamdan 50 ton çilek hasadı bekliyorum. Kilogramı 2.5 liradan alıcı buluyor" dedi.

Üretici Yusuf Topçu çileğin ihracat kapısının kapalı olduğunu belirterek, "Üretici olarak ihracatın olmamasından dertliyiz. Çileklerimiz verim olarak çok güzel. Ama geçen yıl çileğimizin bugünlerdeki fiyatı 5 liraydı. Şimdi 2.5 liradır. İhracat da yok. İki yıllık çileğimizden 1 dönüm araziden 2 ton çilek alacağız. Bu da masrafları ve işçiliği kurtarmıyor. Bunun çözümü ihracat kapısının açık olmasıdır. Devletimiz, Hükümetimiz bu konuya bir an önce çözüm bulması gerekir. Bu fiyatlarla giderse masraflarımızın yarısını alamayız. Çileğin üreticiye 2.5 lira maliyeti var. Şimdi fiyat böyle olursa çileğin bol olduğu aylarda düşünün fiyat ne kadar olur" dedi.

Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer ise, özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde çilek üretiminin sıklıkla yapıldığını söyledi.

Bu sezon Silifke'de 20 bin dönüm alandan 70 bin ton çilek hasadının beklendiğini belirten Ali Türer, temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileğin yurt içinde pazarlanacağını kaydetti.

Türkiye'nin ilk açıkta çilek hasadının Silifke'de yapıldığını belirten Ali Türer, "Türkiye'de ilk kez 1 dönümlük alana deneme amaçlı dikimi yapılan topraksız çilek beklentilerin üzerinde verim ve kaliteye sahip oldu. Dekardan açıkta 4 ton ortalama ürün alınırken, serada 8-10 ton civarında ürün alındı. Serada 150 dekar topraksız çilek yetiştiriciliğimiz vardır. Açıkta ise 20 bin dekar alanda 70 bin ton çilek üretimimiz vardır. Bugün ilk defa açıkta da çilek hasadı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Çilek Silifke ekonomisinin can damarlarından birisidir. İlçemizde bin 500 aile bu üretim kolunda istihdam edilmektedir. İlçemizde çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan 7 adet tesis bulunmaktadır. Çilekte hasat sezonunun başlamasının tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, bol verim ve yüksek kazanç getirmesini diliyorum" dedi.

Açıkta Çilek Hasadı Başladı

Açıkta Çilek Hasadı Başladı

Açıkta Çilek Hasadı Başladı

Açıkta Çilek Hasadı Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim