• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Açık ameliyat tarihe karışıyor!

Açık ameliyat tarihe karışıyor!
Kadın hastalıklarında ‘açık ameliyat” yakın zamanda tarihe karışacak.Çünkü kapalı ameliyat daha fazla avantaj sağlıyor...

Günümüzde miyom, endometriozis, hatta kanser tedavileri bile uzun kesilerle gerçekleştirilen açık ameliyata gerek kalmadan, sadece milimetrik kesilerle yapılabiliyor. Halk arasında ‘kapalı’ ve ‘kansız’ ameliyat olarak bilinen ‘laparoskopik’ cerrahi sayesinde hastalarartık aynı günde taburcu olabiliyor ve hızla günlük yaşamına dönebiliyor!
Miyom, yumurtalık kistleri, çikolata kisti, rahim sarkması, rahim kanseri ve daha niceleri… Günümüzde, çevresel faktörler, organik olmayan gıdalar ve radyasyona maruziyet gibinedenlerden dolayı kadın hastalıklarının görülme oranı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Bu iç karartan tablonun yanı sıra yüz güldüren haberler de var; halk arasında ‘kapalı’ ve ‘kansız’ ameliyat olarak bilinen ve tıp dünyasının attığı dev adımlardan biri olan ‘laparoskopik cerrahi’ kadınlara büyük konfor sunuyor. Ancak ülkemizde ‘laparoskopikcerrahi’nin yaygınlığı henüz istenilen rakamlara ulaşamadı. Bu nedenle Jinekolojik Endoskopi Derneği, hekimlerelaparoskopi yöntemi konusunda eğitim vermeye devam ediyor. Hekimlere yönelik uygulanan ‘Jinekolojik Endoskopik Eğitim’ Programı’ndan biri de, 29-30 Kasım 2014 tarihleri arasında Acıbadem Üniversitesi’nde gerçekleşti. Eğitim programında konuşan Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, ülkemizde sezaryen dışında kanser tedavisi de dahil tüm jinekolojik ameliyatların laparoskopik yöntemle yapılabildiğine dikkat çekerek, “Artık basit bir kist yüzünden hastaların karınlarında uzun kesi açılması devri kapandı. Ülkemizde laparoskopik yöntem henüz yeterince yaygın olmasa da bu durum yakında hızla değişecek.” dedi.

20-30 SANTİMLİK UZUN KESİKLER TARİH OLUYOR

Son 20 yıl içinde cerrahide pek çok önemli adımlar atıldı; bunlardan en önemlilerinden biri de halk arasında ‘kapalı’ veya ‘kansız’ ameliyat tekniği olarak bilinen,‘Laparoskopik Cerrahi’. Eskiden ameliyatlar sadece ilgili bölgede gerçekleştirilen büyük kesilerden yapılıyordu. Hastanın göğüs, karın veya vücudunun diğer bölgelerinde uzunluğu 20-30 santime kadar ulaşabilen büyük kesiler açmak gerekebiliyordu. Bu büyük kesiler nedeniyle de hasta günlük yaşama ancak 2-4 hafta gibi uzun bir süreçten sonra dönebiliyor ve günlerce şiddetli Ağrılarla baş etmek zorunda kalabiliyordu. Üstelik, bu kesiler yüzünden enfeksiyon ya da kanama gibi komplikasyon oluşma riski de, hafife alınmayacak kadar yüksek oranda seyrediyordu. Günümüzün önemli gelişmelerinden olan ve kadın hastalıklarında ilk kez 1989 yılında rahim alınması için uygulanan ‘laparoskopik cerrahi’ de ise tüm işlemler, göbek deliği altında açılan veçapları sadece 0.5-1.5 cm arasında değişen 3-4 minik kesiyle yapılabiliyor.Bu sayede de geleneksel cerrahiyle kıyaslandığında hastaya birçok önemli avantaj sağlıyor.

KAPALI YÖNTEM TERCİH SEBEBİ

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları veDoğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, pek çok önemli avantajından dolayı kadın hastalıklarında artık her ameliyatta kapalı yöntem tercih edilmeye başlandığına dikkat çekerek, “Miyom, yumurtalık kistleri, çikolata kisti, rahim sarkması, yumurtalık kanallarıyla ilgili sorunlar ve rahim kanseri gibi kadın hastalıklarına yönelik ameliyatların neredeyse tamamı kapalı ameliyat yöntemiyle yapılabiliyor. Ancak Türkiye’de kapalı ameliyat oranı halen yüzde 15’lerde seyrediyor.Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 30’lara çıkmış durumda. Hedefimiz bu cerrahi tekniğin giderek yaygınlaşması ve mümkün olduğunca çok sayıda kadının bu teknikten faydalanması. Bu nedenle de hekimlere yönelik kurslar düzenlemeye devam edeceğiz.’ diyor.
Kapalı ameliyatın kadınlara sağladığı 6 avantaj

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, kapalı ameliyatların hastalara sağladığı 6 önemli avantajı şöyle sıraladı:

1.    Avantaj: Daha estetik bir görünüm

Açık cerrrahide15-20cm’lik kesi olurken, kapalı cerrahide ise bu rakam yarım cm’e düşüyor. Bu sayede yara izi yok denecek kadar az oluyor.

2.    Avantaj: Daha az enfeksiyon riski

Kapalı ameliyatın sağladığı bir başka önemli avantaj da, karnın açılmaması ve kesi yerinin çok küçük olması sayesinde enfeksiyon riskinin büyük ölçüde azalması. Yapılan çalışmalar da bunu net olarak gösteriyor. Minik kesiler ayrıca karın kesisine bağlı gelişenfıtık gibi komplikasyonlarınoluşmasını da önlüyor.

3.    Avantaj: Daha az kanama riski

Kamera ile büyük görüntü eşliğinde ameliyat yapılması daha detaylı görmeyi ve daha detaylı ameliyat yapmayı sağlıyor. Bu da hastadaki kanama miktarını büyük ölçüde azaltıyor.

4.    Avantaj: Hastaneden daha kısa sürede taburcu olma imkanı

Kapalı ameliyat sonrasında hastanede yatış süresi çok kısa oluyor. Açık ameliyatta 5 günlük yatış süreleri söz konusu iken, kapalı ameliyat tekniğinde aynı günde taburcu olunabiliyor. Bunun nedeni de operasyon sonrasında ağrı, enfeksiyon ve kanama riskinin çok az olması.

5.    Avantaj: Günlük yaşama daha kısa sürede dönüş

Kapalı ameliyatların en önemli avantajlarından biri de, hastaların günlük yaşama daha kısa sürede dönüş yapabilmeleri. Hastalar kapalı ameliyat sonrasında 1 hafta içinde işlerine vegünlük aktivitelerine dönebiliyor. Yani ailesine, çocuklarına veya arkadaşlarına çok kısa sürede kavuşabiliyor.

6.    Avantaj: Ameliyat sonrasına oluşabilen kısırlık riskini azaltıyor

Yumurtalık kistleri, miyomlar, yumurtalık kanallarındaki veya çevresindeki yapışıklıklar doğurganlığı etkileyebiliyor. Açık cerrahinin aksine kapalı cerrahiyle yumurtalıklar korunarak kistler çıkartılabiliyor, yumurtalık kanallarındaki tıkanıklıklar ve yapışıklıklar giderilebiliyor ve rahim korunarak sadece miyomlar alınabiliyor. Böylelikle doğurganlık korunarak hastanın çocuk sahibi olma şansı arttırılabiliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim