• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Acıbadem “Diyabet” konusunda bilgilendirmeye devam ediyor

Acıbadem “Diyabet” konusunda bilgilendirmeye devam ediyor
Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nin düzenlediği "Diyabette Güncel Tedavi Yaklaşımları" konulu sağlık söyleşileri devam ediyor.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nin düzenlediği "Diyabette Güncel Tedavi Yaklaşımları" konulu sağlık söyleşileri devam ediyor.

Tüm dünyada modern yaşamla birlikte her geçen gün artan obezite ve hareketsizlik diyabete yol açabiliyor. Ülkemizde de obezitenin artışı ve yaşam ömrünün artmasına paralel olarak diyabetli hasta sayısı hızla artış gösteriyor. Bilecik Belediyesi ile Tavşanlı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen söyleşilere katılan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Son, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan katılımcıları bilgilendirdi.

Dr. Osman Son, susuzluk, halsizlik, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösteren diyabetin son zamanlardaki en önemli tehlikelerini, "erişkin diyabeti olarak adlandırılan Tip2 diyabetin artık 20'li yaşlardan itibaren ortaya çıkması ve bu durumdan bireylerin farkında olmaması" olarak anlattı. Diyabete bağlı sorunlarla baş edebilmenin yolunun; erken tanı, düzenli kontrol ve tedaviden geçtiğini, diyabetin yaşam boyu süren kronik bir sağlık sorunu olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Dr. Osman Son, "Erken tanı konulmadığında diyabete bağlı göz, böbrek, kalp ve damar ile ilgili problemler başlamış olup, tanı sonrası tedavi edilse bile bazı problemlerin geri dönüşü olmayabiliyor. Bu sebeple erken tanı çok önemli. Diyabetin erken tanısı için risk grubunda bulunanların dikkatli olmaları ve sık sık kontrollerini yaptırmaları gerekiyor. Diyabet tanısı konulan kişilerin ise 3 aylık düzenli kontrolden geçmeleri öneriliyor. Ömür boyu devam eden ve kişinin hayatını sürekli kontrol altında yaşamasını gerektiren diyabet, doktor kontrolünde gerekli önlemler alındığı takdirde henüz ortaya çıkmadan engellenebiliyor. Ancak önlenememişse de diyabet ile yaşamayı kolay hale getirmek mümkün" dedi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir ise, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabeti tanımlayarak, bu hastalıkla yaşamayı kolaylaştıracak önemli bilgiler aktardı. Pankreasın yeterli insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılmamasından kaynaklanan diyabette, kişi aldığı besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamadığından kan şekeri yükseliyor. Diyabetin, kan şekeri yüksekliği olarak tanımlanabilen ve ömür boyu süren bir metabolizma hastalığı olduğunu belirten Dr. Aydemir, "Risk faktörlerinin erken tespiti ve bu faktörlerin ortadan kaldırılması ile diyabetin ortaya çıkmadan önlenmesi mümkün olabiliyor. Bununla birlikte, riskli kişiler de gerekli önlemler ile diyabetten korunabiliyor. Gerekli olan; kontrollü ve sağlıklı yaşamak" diyor.

Diyabeti olan kişilerin beslenmeleri konusunda bilgiler aktaran Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan ise, diyabetli kişilerde uygulanacak diyette yaş, cinsiyet, kullanılan ilaç ve kronik hastalıklar gibi kişiye ait özellikler farklılık yaratabildiğinden kişiye özel beslenme programı oluşturulması önem taşıyor. Bununla birlikte, diyabetli kişilerin beslenmesinde tüm besin gruplarından yiyeceklerin olması, su tüketimine dikkat etmesi, fazla tuz ve şekerden uzak durulmasının öneminden bahseden Diyetisyen Mine Şenarslan "Ana öğünler kadar ara öğünler de kan şekeri seviyesini dengede tutmayı sağlıyor. Öğünler arası sürenin artması ve uzun süren açlıklar kişide hipoglisemiye yol açabileceğinden ara öğünlerin aksatılmaması gerekiyor. Ara öğünlerde; 1 porsiyon meyve + 1 kutu süt, 2 adet grisini + 1 dilim peynir, 1 avuç leblebi + 1 bardak ayran ya da 1 porsiyon meyve + 10 adet kavrulmamış badem seçeneklerinden birinin tüketilmesi öneriliyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim