• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Aç Karnına Spor Yapmayın !

Aç Karnına Spor Yapmayın !
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, aç karnına spor yapmayın önerisinde bulunarak, "Yaz aylarında özellikle açık havada daha fazla spor yapma imkanı vardır....

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, aç karnına spor yapmayın önerisinde bulunarak, "Yaz aylarında özellikle açık havada daha fazla spor yapma imkanı vardır. Yazın döneminde kilo kontrolünün de daha sıkı tutulması nedeniyle herkes dışarılarda yürüyüş alanlarında. Yapılan sporun amacına ulaşması için önemli olan noktalar vardır." dedi.

Spordan önce enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik ara öğün karşılığı bazı alternatiflerin olduğunu kaydeden Enç, şöyle konuştu:

"Zayıflama programı ile beraber günlük yaşantısına aktivite programı ekleyen kişilerin bir günlük karbonhidrat, protein, yağ dolayısıyla vitamin, mineral ve su dengesini sağlayacak o kişiye özel yeterli ve dengeli mönüler tüketilmesi önemlidir. Spordan önce enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik ara öğün karşılığı bazı alternatifler vardır. Ancak ana öğünlerde sporun cinsi ve şiddetine yönelik besin tüketimi önemlidir.

Spor için günün en sıcak saatleri tercih edilmemeli. Sabah aç karnına spora başlandığında vücudun kan şekeri seviyesi çok düşük olur. Vücut enerji kaynağı olarak şekeri kullanamıyor, yağı vücuttan çıkarıp kullanmak daha zor olduğu için en kolay olanı seçiyor yani kasları kullanıyor. İlk 20 dakika geçtikten sonra ise yağ yakımı başlıyor. Aynı şekilde yüklü bir kahvaltı sonrası sporu da önerilmiyor. Spora başlamadan yarım saat kadar önce bir muz, bir küçük kase yoğurt yiyebilir ya da midenizi rahatsız etmiyorsa bir bardak süt içebilirsiniz. O zaman yaptığınız spor ile yağ yakmış olursunuz. İş çıkışı yapılan sporlarda da aç olmamak gerekir. Aksi takdirde sporla yağ yakılamadığı gibi spordan sonra akşam yemeğinde porsiyon ayarlaması yapmakta zorlanılıyor ve fazla yeniyor. Spordan 1-2 saat önce bir kepekli tost veya bir kaç az yağlı bisküvi ile ayran ya da bir bardak sütle beraber bir küçük muz tüketmek öneriliyor.

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler kimi zaman aç karnına spor yapabiliyorlar. Peki aç karnına spor yapmak daha çok kalori yakımına sebep oluyor mu yoksa zararlı etkileri yararlı etkilerinden daha mı fazla?

Tok karnına spor yapıldığı zaman mide krampları yaşamaktan çekinen spor severler kimi zaman aç karnına spor yapmayı tercih edebiliyorlar. Kilo verme amacında olanlara çok mantıklı görünen bu düşünceye göre; mideniz boşken spor yaparsanız eğer, mantıken vücudunuz enerji kaynağı olarak depoladığı yağları yakmaya başlar. Hatta birçok sporsever bu düşünceye göre tok olduğu zaman spor yapınca yeni yediği yemekteki karbonhidratları yaktığına inanıp, aç karnına spor yapmayı tercih etse de bu düşünce son yapılan çalışmaların sonuçlarına göre tok karına yapılan sporda yakılan kalorilerin aslında kaslardan gittiğini göstermekte.

Aç karnına spor yaptığınız zaman, kas kaybetmekle kalmıyorsunuz aynı zamanda yeteri kadar enerjiye sahip olmadığınız için, daha uzun egzersiz yapabilme gücünü kendinizde bulamıyorsunuz ve spor bittikten sonra bitkin düşerek yemeğe saldırdığınızda da daha fazla kalori almakla sonuçlanabiliyorsunuz. Bu durumda aç karnına spor yaptığınız zaman kaybettiğiniz toplam kalori tok karnına yaptığınız sporda yaktığınız toplam kaloriden daha düşük oluyor.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da spor yapmadan önce yediğiniz atıştırmalığın ne içerdiği. Spordan 15-30 dakika önce yediğiniz yemekte karbonhidratlar vücudunuzun enerjisini sağladığı için, proteindense karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye dikkat edin.

Yapılan yeni çalışmalar göstermiştir ki spordan 10 dakika ile 2 saat öncesine kadar alınan karbonhidratlar kan şekeri ve dolayısıyla insulin seviyelerini yükseltebilir, egzersizin ortalarına doğru kan şekeri ve performans düşebilmektedir. Bunun için egzersizden ortalama 1 saat ya da daha uzun süre ile tekrar enerji stoklarını doldurmaya çalışan bedene sağlıklı karbonhidratlar verilmelidir.

Doğru seçim; hafif bir egzersiz öncesi kuru meyve kokteylli mısır gevreği daha ağır tempolu bir egzersiz programı için ise şeker katkısız meyve suları yanında tam tahıl ekmeği arasına yapılmış bir sandviç doğru olacaktır. Vücutta yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlar metabolizmanın enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olup spor performansına destek vermektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim