• BIST 9772.35
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Abdullah Gül'den Danimarka'ya tarihi ziyaret

Abdullah Gül'den Danimarka'ya tarihi ziyaret
Danimarka Kraliyet Sarayı yetkilileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 17-18 Mart tarihlerinde Danimarka'ya yapacağı devlet ziyaretinin detayları hakkında basın mensuplarına bilgilendirme yaptı.

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'ın daveti üzerine Danimarka'ya devlet ziyareti düzenleyecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün programı hakkında Amalienborg Sarayı'nda Saray Başmabeyncisi Ove Ullerup ve Saray Basın Bürosu Şefi Lene Balleby'nin de katıldığı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Ullerup, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve beraberindeki iş adamları heyetiyle 17 Mart günü başkent Kopenhag'a geleceğini duyurdu.

Açıklanan programa göre, Kraliçe 2. Margrethe ve eşi tarafından Kopenhag Havaalanı'nda karşılanacak olan Gül, daha sonra Amelienborg Sarayı'nda Kraliçe 2. Margrethe ile basının karşısına çıkacak. Ardından Türk ve Danimarkalı iş adamlarının buluşacağı Danimarka Ticaret Birlikleri Konfederasyonu'na geçecek olan Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler, burada Türk ve Danimarka Ticaret ve Yatırım Forumu'na katılacak. Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Prens Frederik ile House of Green'de yeşil enerji konusunda ve Danimarka'nın programları konusunda bilgilendirilecek.
Ziyaretin ikinci gününde Danimarka Parlamentosu Başkanı Mogens Lykketoft ile Folketinget'te görüşecek olan Cumhurbaşkanı Gül, ardından Başbakan Helle Thorning Schmidt ile iki heyetteki bakanların dahil olacağı bir görüşme yapacak.
Medikal firması Novo Nordisk tesislerini de gezecek olan Cumhurbaşkanı Gül, gün sonunda ise eşi Hayrünnisa Gül ile Kraliçe 2. Margrethe, eşi Prens Henrik, Kraliyet ailesi üyeleri ve Danimarka'daki Türk kuruluşlarının temsilcilerinin katılacağı geceye katılacak. Ziyaretin ikinci gününde Prenses Mary, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül onuruna öğle yemeği verecek.

Cumhuriyet tarihinde Danimarka ile ilk devlet ziyareti

Bilgilendirme toplantısına katılan Türkiye'nin Danimarka Büyükelçisi Mehmet Dönmez, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ü daha önce Yemen Büyükelçiliği sırasında ağırladığını belirterek, üç ay önce başladığı Danimarka'daki görevinin hemen başında böyle bir ağırlama nedeniyle kendisini çok şanslı ve mutlu saydığını ifade etti.

Büyükelçi Dönmez, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde iki ülke arasında ilk defa devlet başkanı düzeyinde bir ziyaret yapılacağını vurguladı. Dönmez, "Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce buraya uluslararası bir toplantı için gelmişti. Geçen sene de Sayın Başbakanımız gelmişti ama devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaret olduğu için bu çok önemli" dedi.

Kraliçe ve Kraliyet ailesinin bu ziyarete büyük önem atfettiklerini kaydeden Dönmez, şunları söyledi:
"Kraliçe ve eşi, Türkiye'de balayını geçirdikleri dönemin hatıralarını hala muhafaza ediyorlar ve yedikleri baklavadan, 'Türklerden sebze yemeği öğrendik' diyecek kadar samimi ifadelerle dile getirdiklerini okuduk. Ben de büyükelçi olarak bu ziyarete var gücümüzle hazırlanıyorum ve 11 gün sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı ve heyetimizi burada ağırlayacak olmaktan mutluluk duyuyorum.
Danimarka tarafı, sağlık, tarım ve yeşil enerji alanlarında işbirliği üzerinde duruyorlar. Bize 'bu konularla ilgili iş adamlarınız ve resmi yetkilileriniz heyette olursa memnun oluruz' dediler. Danimarka tarafı bu konudaki işbirliğini gerçekten artırmak niyetinde ve kararlılığında. Yapılacak anlaşmalarla bunları takip edeceğiz, temaslar yoğunlaşacak ticaret hacmi artacak ve Danimarka ile bu alandaki ilişkilerimiz gelişecek. Danimarka'da yeni gelişen pazarlara, istikbal vaat eden bölgelere önem veriliyor. Bunların başında Türkiye geliyor, bunu açıkça söylüyorlar. Danimarkalılar fazlasıyla bunun bilincinde. İlişkilerimizin gelişeceğine inanıyorum."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim