• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

AB'den Türkiye'ye Mart Ayına Kadar Süre

AB'den Türkiye'ye Mart Ayına Kadar Süre
Almanya Başbakanı Merkel, AB ile Türkiye arasında sığınmacı krizi konusunda uzlaşmaya varılan eylem planının başarılı olup olmadığına mart ayına kadar karar verileceğini söyledi.

Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'ne katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında sığınmacı krizi konusunda uzlaşmaya varılan eylem planının başarılı olup olmadığına dair marta kadar karar verileceğini söyledi. Merkel, zirveden önce yaptığı açıklamada, mülteci krizi konusunda Türkiye ile üzerinde anlaşılan eylem planını hayata geçirmek için 'var gücüyle savaşacağını' belirtmişti.

ZİRVENİN EN ÖNEMLİ KONUSU: SIĞINMACI AKINININ KONTROLÜ

Brüksel'de dün başlayan AB zirvesinin en önemli konularından birini Türkiye ile sığınmacı akınının kontrolü konusunda üzerinde geçen kasım ayında anlaşmaya varılan eylem planı oluşturuyor. Zirvede, sığınmacı krizi ile mücadelede Türkiye ile işbirliğine öncelik verilmesi, ardından da mart ayında yapılacak zirvede diğer stratejilerin gündeme getirilmesi kararlaştırıldı.

MERKEL: MART AYINA KADAR KARARA VARILIR

Zirveye katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile üzerinde anlaşmaya varılan eylem planına bir şans verilmesi gerektiğini söyledi. Merkel, planın başarılı olup olmadığı konusunda mart ayına kadar bir karara varılacağını ifade etti. Merkel, Türkiye'den Avrupa'ya geçen sığınmacıların sayısında azalma meydana geldiğini, ancak kışın bundaki etkisinin kestirilemediğini söyledi.

AB VE TÜRKİYE İŞBİRLİĞİNİ HATIRLATTI

Almanya Başbakanı, gelecek haftalarda eylem planında öngörülen Türk sahil güvenlik ekipleri ile AB Sınır Koruma Ajansı Frontex arasındaki işbirliğinin güçlendirileceğini, ayrıca kısa bir süre önce kabul edildiği üzere NATO gemilerinin Ege'de caydırıcılık çerçevesinde devriye gezmeye de başlayacağını da vurguladı.

"MART AYINDA TÜRKİYE BİLANÇO ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR"

Türkiye'nin, Suriyeli mültecilere çalışma izninin kapsamını genişlettiğine ve düzensiz göçle mücadele amacıyla Suriyelilere vize uygulamaya başladığına dikkat çeken Merkel, Mart ayında düzenlenmesi planlanan AB zirvesinde Türkiye ile birlikte bilanço çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN BAŞARISINA BAĞLI

Eylem planı çerçevesinde, AB üyesi ülkelerin de Türkiye'den belli sayıda mülteci kabul etmesi konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa'nın Türkiye'den mülteci kabul etmesinin ancak planın başarılı olduğunun anlaşılması durumunda mümkün olacağını ifade etti. Merkel, AB ülkeleri arasında mülteci kotaları konusunda ise 'gönüllülük ilkesi' çerçevesinde uzlaşmaya varıldığını kaydetti.

BAŞBAKAN GEZİSİNİ İPTAL ETMİŞTİ

Brüksel'de yapılan zirveye katılması beklenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısı sonrası Brüksel gezisini iptal etmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim