• BIST 9548.09
  • Altın 2497.55
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.541
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

AB'den 6 bankaya 1.7 milyar Euro ceza

AB faiz manipülasyonu nedeniyle aralarında Citigroup, Deutsche Bank ve Royal Bank of Scotland'ın da bulunduğu 6 bankaya 1.7 milyar euronun üzerinde ceza verdi.

Avrupa Birliği şu ana kadar bankalara verdiği en yüksek para cezasını açıkladı. Avrupa Birliği, Libor ve iki temel faizde manipülasyon yaptığı gerekçesiyle Citigroup, Deutsche Bank ve Royal Bank of Scotland'ın da aralarında bulunduğu altı finans kuruluşuna 1.71 milyar euro para cezası verdi.

Ceza alan diğer üç kuruluş Societe Generale, JPMorgan ve aracı kuruluş RP Martin oldu.

Rakip olması gereken bankalar danışıklı hareket ettiler

AB'nin şu ana kadar bankalara verdiği en yüksek para cezasını açıklayan Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia yazılı açıklamada, "Libor ve euribor (faiz) skandallarında şok edici olan, temel faizlerde manipülasyon yapılmış olmasından ziyade, ki bu durum dünya çapında düzenleyici kurumlar tarafından inceleniyor, birbirleriyle rakip olması gereken bankaların danışıklı hareket etmeleri" dedi.

En yüksek ceza Deutsche Bank'a

En yüksek cezayı 725.36 milyon euro ile Deutsche Bank aldı.

Avrupa Komisyonu, Credit Agricole, HSBC, JPMorgan ve aracı kuruluş ICAP'te ise incelemelerin devam ettiğini belirtti.

Bankaların manipüle ettiği iddia edilen Libor faizi ve Japonya ile euro bölgesinde kullanılan gösterge faizler konut kredilerinden türev araçlara kadar yüzlerce trilyon dolar değerinde menkul kıymetin fiyatının belirlenmesinde kullanılıyor.

Avrupa Birliği'nden önce ABD, İngiltere başta olmak üzere bazı diğer ülkeler yine faiz manipülasyonu yaptığı gerekçesiyle büyük Batılı bankalara para cezası vermişti.

"İtirafçı" Barclays'a ceza yok

Libor ve Tokyo bankalar arası faizi Tibor'da manipülasyon yapıldığını yetkililere bildiren UBS, söz konusu faizler hakkındaki incelemelerde ceza almayacak. Bankaların Euribor'da manipülasyon yaptığını ilk açıklayan "itirafçı" Barclays ise bu soruşturmada ceza almayacak.

Dünya üzerindeki çeşitli bankacılık denetleme kuruluşları şu ana kadar UBS, RBS, Barclays, Rabobank ve aracı kuruluş ICAP'e faiz manipülasyonu nedeniyle 3.7 milyar dolar ceza verdi. Yedi banka görevlisi hakkında ise cezai inceleme başlatıldı.

İsviçre bankası UBS geçen yıl ABD Adalet Bakanlığı ve İngiltere'nin sermaye piyasası düzenleme kuruluşuna 1.5 milyar dolar ceza ödemişti.

Avrupa Birliği şirket veya bankalara gelirlerinin onda birine kadar para cezası verebiliyor.

www.istanbulhaber.com

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim