• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

ABD'den Türkiye'ye YPG resti

ABD'den Türkiye'ye YPG resti
ABD, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin askeri kanadı YPG'yi desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı.

IŞİD'le mücadele adı altında PYD'ye havadan 50 ton silah indiren ABD bu grupları uygun biçimde desteklemeye devam edeceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Kirby, YPG konusunda Türkiye ile görüşmeleri sürdürdüklerini ve Türkiye'nin bu konudaki endişelerini anladıklarını belirterek, "ABD ve 60'i aşkın koalisyon üyesi ülkeler için, IŞİD'e karşı mücadelenin önemli olduğunu unutmamak gerek.

Bu konuda (Türkiye'nin) duyarlılığını da anlıyorum. Suriye'de, IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz dedi.

"SİLAHLAR SURİYELİ ARAPLAR İÇİN ATILDI"

Kirby, geçtiğimiz günlerde havadan yapılan mühimmat ve silah dolu paketlerinin de, bildiği kadarı ile İŞİD ile mücadele eden Suriyeli Araplar için atıldığını, sorunun Savunma Bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN KAYGILARINA SAYGI DUYUYORUZ"

Türkiye ile YPG konusunda çok yoğun görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerin süregelmekte olduğunu anlatan Kırby, Türkiye'nin YPG'ye olan kaygısını anladıklarını ve buna da saygı duyduklarını belirtti.

Kirby, "Uzun süredir dile getirilen kaygılar, ve Türkiye bu konuda çok da dürüst ve açık davranıyor. Bu endişeleri ile ilgili kendileriyle görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi.

DAVUTOĞLU'NUN 'İHMA EDERİZ SÖZÜ' SORULDU

Bir gazetecinin Başbakan Davutoğlu'nun,  PKK, Türkiye'ye saldırdıktan sonra PYD ve PKK'ya yapılacak her yardımı Türkiye'ye karşı yapılmış kabul ederiz. Gerekli girişimlerde bulunuldu, protestolar da yapıldı. Eğer Suriye'den Türkiye'ye PYD de dahil sızma, saldırı, bir mühimmat ve silah nakli yaşanırsa Kuzey Irak'ta aldığımız tedbirler neyse Suriye'ye yönelik olarak da alırız şeklindeki sözlerinin hatırlatması üzerine Kirby böyle bir açıklamadan haberinin olmadığını söyledi.

John Kirby, başka bir soru üzerine de, geçtiğimiz hafta İsrail'in Dimona kentinde Arap sakinlerine yönelik saldırılarını terör eylemi olarak gördüklerini açıkladı.

RUSYA'DAN IRAK KÜRTLERİNE ASKERİ DESTEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Iraklı Kürtlere askeri destek verdiğini, ancak bunun Bağdat yönetiminin onayı ile olduğunu söyledi.

Interfax ajansının haberine göre, Finlandiya'da resmi temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Helsinki'de düzenlenen basın toplantısında, Rusya'nın Ortadoğu politikaları ve Kürt yönetimlerine sağlanan askeri desteği ilgili sorulara yanıt verdi.

Rusya'nın bağımsız devletler Suriye ve Irak hükümetlerine askeri ve teknik alanda yardımda bulunduğunu, bunun dışında Irak Kürtlerine de terörle mücadele çerçevesinde askeri destek verdiklerini ifade eden Lavrov, bunun tamamı ile Bağdat yönetiminin onayı alınarak yapıldığını vurguladı.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim