• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C

ABD'den Türkiye'ye Suriye cevabı

Suriye'nin elindeki kimyasal silahları teslim etme teklifinin 'oyalama taktiği' olduğunu düşünen Türkiye'ye ABD'den 'en iyi yol askeri operasyon değil' cevabı geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Suriye 'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne (CWC) katılma isteğine ilişkin talebini BM Genel Sekreterliği'ne iletmesiyle ilgili olarak "Bu eylem, şu anda Cenova'daki konuştuğumuz türden bir eylemin yerine geçemez" dedi.
 
Harf, günlük basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Cenova'da, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi ile görüştüğünü kaydetti. Kerry'nin ayrıca , Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed el-Carba ve Özgür Suriye Ordusu Yüksek Aseri Konseyi Başkan Selim İdris ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptığını belirten Harf, bu konuşmalarında Kerry'nin Cenevre'deki görüşmelerde somut taahhütler aradığını ve ABD Başkanı Barack Obama'nın askeri eylem tehdinini de masada kalmayı sürdürdüğünü aktardığını dile getirdi.
 
Rusya 'nın teklifiyle ilgili sürecin, Cenova görüşmeleri, BM Güvenlik Konseyi ve P5 ülkelerinin New York'taki toplantısı şeklinde üç ayakta yürütüldüğünü ifade eden Harf, Suriye'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne (CWC) katılma isteğine ilişkin talebini BM Genel Sekreterliği'ne iletmesiyle ilgili olarak da "Bu eylem, şu anda Cenova'daki konuştuğumuz türden bir eylemin yerine geçemez. CWC önemli ama bu, kendilerinin kimyasal silah stoklarını teyit etmek ve tamamen yok etmek için bizim ve Ruslarla çalışmanın yerini alamaz ve bunu oyalama taktiği olarak kullanmamalılar" dedi.
 
Harf, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in New York Times'da yer alan, kimyasal silahlardan Suriyeli muhaliflerin sorumlu olduğuna yönelik sözlerinin sorulması üzerine, "Biz Putin ve Cenova'daki ekipleri dahil Rusların, sadece sözler değil eylemler konusunda da ilerlemelerini bekliyoruz" dedi ve Esed rejimi dışında birilerinin kimyasal silah kullandığına dair her söylemi "absürt" olarak nitelendirdi.
 
Washington Post'ta yer alan CIA'in muhaliflere yönelik yardımını artırmakta olduğuna yönelik haberlerin sorulması üzerine de Harf, muhalefete yardımları konusunda ekleyebileceği yeni bir durum olmadığını kaydetti. Harf, "Zaman zaman ölümcül olmayan yardımları siyasi ve askeri kanada artırdığımızı söylemiştik. Bu hafta da ekiletişim araçları şeklinde ölümcül olmayan ek ekipman gönderdik" dedi.
 
Harf, bu sürece katılımının Esed'in yönetimini meşrulaştırıp meşrulaştırmadığına yönelik soru üzerine, Esed'in Suriye'nin geleceğinin bir parçası olamayacağına yönelik pozisyonlarının değişmediğini vurguladı.
 
TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ
 
Harf, "Türkiye'nin müdahaleden yana olduğu ve bu nedenle yeni diplomatik sürecin ABD-Türkiye ilişkilerini nasıl etkilediğine" yönelik soru üzerine, ABD olarak Türkiye ile çok yakın ilişkilerinin olduğunu ve Kerry'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile sürekli konuştuğunu söyledi.
 
Bölgenin uzun süreli güvenliği için en iyi şeyin, sadece Esad'ı kimyasal silahları kullanmaktan caydırmak için askeri eylemde bulunmak değil, bu silah stoklarını yok etmek olduğunu belirten Harf, aynı zamanda askeri eylemin de hala masada durduğunu belirttiklerini hatırlattı.
 
Harf, "Bu birkaç gün (Cenova'da) teklifin, ilerleme sağlamada gerçek ve güvenilir olup olmadığını görmek için görüşmeler yapacağız. Türkiye gibi (kimyasal silah konusunda) yüksek riske sahip bölgedeki müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Kimyasal silahları yok etmenin Suriye'deki çatışmaları sonlandırmayacağı noktasında Türkiye ile aynı düşündüklerini ifade eden Harf, bunun siyasi çözümle olabileceğini kaydetti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim