• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

ABD'den Türk gemisine saldırıya tepki

ABD'den Türk gemisine saldırıya tepki
ABD, İspanya'dan aldığı yükü teslim etmek üzere Libya'ya giderken Tobruk yakınlarında saldırıya uğrayan Türk şirketine ilişkin Tuna-1 isimli yük gemisinde yaşamını kaybeden Türk mürettebatın ailesine başsağlığı diledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, yük gemisine saldırıya ait sual üzerine, konudan kaygı duyduklarını ortaya koyarak , şunları açıkladı : "Saldırıda ölmüş olan Türk mürettebatının ailesine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz.

Libya hususunda , söylediğimiz gibi, Birleşmiş Milletler'in (BM) ve BM Libya Özel Temsilcisi'nin (Bernardino Leon) memlekette ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarına desteğimizi sürdürüyoruz."

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren da saldırıda can kaybı olmasını trajik olarak niteledi. Warren, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, mevzu ile alakalı soruya verdiği yanıtta, "Müttefiklerimizin çalışanlarının yaşamını kaybetmesi her vakit trajik bir şeydir" ifadesini kullandı.

Dün akşam Libya'nın Tobruk limanına giderken ağır silah saldırısına maruz kalan Türk kuru yük gemisi, bölgeden uzaklaşmaya çalışırken iki ayrı hava saldırısının hedefi olmuş, geminin 3. kaptanının öldüğü, mürettebattan yaralananların yer aldığı açıklanmıştı. Saldırıyı, Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı üstlenmişti.

BM OLAYIN DERİNLEMESİNE SORUŞTURULMASINI İSTEDİ

Öte yandan BM Libya Misyonu'ndan (UNSMIL) gercekleşen açıklamada, bir Türk denizcinin ölümü, diğerinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olay kınandı.
     
Can kaybından duyulan üzüntünün ifade edildiği açıklamada, bu saldırının gerçekleşmesine sebep olan gelişmelerin derinlemesine soruşturulması istendi.
     
Beyanatta , "UNSMIL, Libya'daki tüm askeri aktörlere, operasyonlarında ihtiyatla hareket etmeleri, çatışmalarda sivilleri ve sivil nesneleri hedef almamaları duyurusu yapar" ifadeleri kullanıldı.
     
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da, AA'nın sorusu üzerine yapmış olduğu açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Akdeniz'de sivillerin hayatlarının korunması hususunda açıkça uyarılarda bulunduğunu belirtti.Haq, Akdeniz'de sivillere yönelik her türlü eylemin "endişe kaynağı" olduğunu dile getirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim