• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

ABD'den Rusya'ya "çok ciddi adım" uyarısı

ABD'den Rusya'ya "çok ciddi adım" uyarısı
Kerry, Ukrayna ve Suriye'deki gelişmeler hakkında açıklama yaptı.

Kırım'ı hafta sonu yapılacak referandumla kendi topraklarına dahil etmeye hazırlanan Rusya'ya karşı uluslararası tepki gün geçtikçe artıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Kongresi’nde Senato Tahsisatlar Komitesi’nin Dış Operasyonlar Alt Komitesi’nde bakanlığın 2015 yılı bütçesiyle ilgili oturuma katıldı.

"ÇOK CİDDİ ADIMLAR"

Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne yönelik askeri müdahalesine devam etmesi halinde ABD ve Avrupa’nın “çok ciddi adımlar” atacağı uyarısında bulunan Kerry, şunları kaydetti:

“Rusya, mevcut sorunu çözme konusunda hiçbir işaret göstermezse, Pazartesi günü burada ve Avrupa’da, önümüzdeki seçeneklerle ilgili bir dizi ciddi adımlar olacak. Bizim seçimimiz, bunu yapmak zorunda kalmamak. Bizim seçimimiz, Ukrayna’nın bağımsızlık ve egemenliğine saygı duyulması yönünde. Umudumuz da Rusya’nın uluslararası kanunlara uyması".

Kırım'daki beklenen referanduma da değinen Kerry, "Kırım’daki referandumun hiçbir meşruiyeti ve gerekçesi olamaz. Bu uluslararası kanunların, BM sözleşmesinin, Ukrayna anayasasının ihlalidir. Hiç kimse, 20 bin askerin baskısı altında, alelacele ve hiçbir tartışma yapılmadan referanduma gidilmesini anlayamaz” diye konuştu.

Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri ayrıca Polonya'ya 12 savaş uçağı gönderdi. Savaş jetleri her geçen gün ısınan bölgedeki NATO ülkelerine destek mesajı olarak yorumlandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague: "Kırım'daki referandum iptal edilmeli"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Kırım'da 16 Mart'ta yapılması planlanan referandumun meşruiyetinin olmayacağını vurgulayarak, "Avrupa'nın bir sonraki adımı, Rusya'ya yönelik seyahat yasakları getirmek olacaktır" dedi. İngiliz Bakan ayrıca, Ukrayna'daki krize diplomatik çözüm bulmak için çalışmaların süreceğini vurguladı.

William Hague bugün ayrıca, ABD'li mevkidaşı John Kerry ile telefon görüşmesi yaptı. Hague, resmi Twitter hesabından görüşmenin yararlı geçtiğini yazarak, "İngiltere ile ABD Ukrayna konusunda yakından çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin bugün Londra'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesi ve iki bakanın Ukrayna'daki krizi ele almaları bekleniyor. Kerry'nin, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ile de görüşmesi öngörülüyor.

Merkel'den sert uyarı

En net uyarılardan biri de Alman Federal Meclisinde konuşan Başbakan Angela Merkel'den geldi.

 

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tartışma konusu bile olamayağını belirten Merkel,  "Eğer Rusya son haftalarda takındığı tavrı sürdürürse, bu sadece Ukrayna için bir felaket olmaz. Eminim ki ekonomik ve politik alanda Rusya’ya da büyük zarar verir.” dedi.

BM'de görüşme

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü vurgulayan bir tasarı görüşülüyor.

Toplantıda konuşan Ukrayna başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya'yı saldırgan tutum sergilemekle suçladı. 

Rusya'ya işbirliği mesajı veren Yatsenyuk "müzakere edersek iyi iki ortak olacağımıza inanıyorum" dedi.

Kerry mevkidaşı Lavrov'la telefonda görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün Londra'da bir araya geleceği Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaparak "Rusya'nın gerilimi tırmandırıcı adımlar atmaya devam etmesi halinde bunun bedellerinin olacağı" yönünde uyarıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Kerry, Lavrov'la görüşmesinde, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile Washington'da yaptıkları "yapıcı" görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Kerry'nin telefon görüşmesinde Lavrov'a, Kırım'da yaklaşan referanduma dair ABD'nin endişesini yinelediğini belirten yetkili, "Kerry, Rusya'nın gerilimi tırmandırıcı adımlar atmaya devam etmesi halinde bunun bedellerinin olacağını açıkça ortaya koydu" dedi. 

Rusya kararlı

Rusya ise düzenlediği askeri tatbikatlarla Kırım konusunda kararlı olduğunun adeta altını çiziyor.

Son olarak Ukrayna sınırına düzenlenen tatbikata 8500 asker ve 36 savaş uçağı katıldı.

Tatbikatta ağır silahlar da kullanıldı.


Akaryakıt ve madeni yağlar deposu işgal edildi

Kırım'ın başkenti Akmescit’te Ukrayna ordusuna ait akaryakıt ve madeni yağlar deposu askeri giysili milisler tarafından işgal edildi.

Silahsız olan Ukraynalı askerler, sopalı saldırganlara karşı koyamadı.

İşgal anını görüntüleyen TRT, Kırım Haber Ajansı ve Fransız muhabirleri tartaklandı.

Fransız kameraman gözaltına alındı.  

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim