• BIST 9782.46
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

ABD'den Davutoğlu'nun açıklamasına cevap geldi

ABD'den Davutoğlu'nun açıklamasına cevap geldi
Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Freedom House raporunda Türkiye'nin basını özgür olmayan ülkeler arasında göstermesi üzerine Ahmet Davutoğlu'nun "Basın özgür" açıklamasına cevap verdi.

ABD, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Freedom House’un basın özgürlüğü raporuna ilişkin eleştirilerine katılmadığını kısa ve net şekilde açıkladı. ABD, Davutoğlu'na hiç katılmadı: Doğru değil, nokta! Açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'tan geldi. 

Dışişler Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, günlük basın toplantısında Freedom House ’un geçen hafta yayınlanan raporu ile ilgili olarak sorulan sorulara cevap verdi. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Freedom House’un raporunu, ”Türkiye’ye karşı algının değişmesi için yapılan bir operasyon” olarak tanımlamıştı. Buna karşın ABD Dışişleri bu sözle ile ilgili yorumu sorulduğunda ‘kesinlikle doğru değil, nokta!” diyerek, raporu ‘bağımsız’ gördüklerini ifade etti ve Türkiye’nin Youtube engellemeyi durdurduğu zaman bu algının değişeceğini söyledi.

Posta 212'deki İlhan Tanır haberine göre Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığındaki günlük basın toplantısındaki Türkiye ve medya özgürlüğü konularında, Sözcü Harf şunları söyledi:
 
"MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ KONULARINI ÖNEMSİYORUZ"
 
"Freedom House raporu, medya özgürlüklerinin bu yıl, son onyıllardaki en düşük seviyesine gerilediği tespitini yaptı. Rusya’da veya Türkiye’de olsun, bu konular hakkında biz sürekli konuştuk. Örneğin Türkiye’deki Twitter ve Youtube kapatmaları ile ilgili olsun.. bu konularda çokça konuştuk ve bu konuların önemli olduğuna inanıyoruz.
 
"RAPORU GÜVENLİ BULUYOR MUSUNUZ?"

Nasıl tasvir edebileceğimi bilemem ama söyleyebileceğim bu konu çok ciddiye aldığımız bir konu tabi ki. Ve bazı tavsiyeleri ve analizleri ile aynı fikirde olduğumuzu söyleyebilirim. Ama raporun tümünü de görmedim.
 
"TÜRKİYE BASIN KONUSUNDA DAHA İYİSİNİ YAPMALI"

Bu konuya sıkça değindik. Twitter veya Youtube kapamaları ve ifade özgürlüğü konuları olsun. Türk yetkili kurumlarına medya özgürlüğü ile kaygılarımızı kendilerine ilettik. Bundan sonra da Türk hükümetinden sosyal medya sitelerini açmaları ve genel olarak da (bu konularda) dahi iyi bir performans sergilemeri konusunda ısrarlarımıza devam edeceğiz."
 
SORULARI DA CEVAPLANDIRDI
 
"Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu raporun aslında Türkiye’ye karşı algının değişmesi için yapılan bir operasyon olduğunu ileri sürdü. Katılıyor musunuz?" sorusuna Harf şu cevabı verdi:

"Kesinlikle ve hiçbir şekilde doğru değil. Hiçbir şekilde doğru değil bu, nokta! Türkiye’nin algısı, Youtube’u engellemeyi durduğu zaman değişecektir, Twitter’i engelledikleri gibi. İşte bu (Youtube yasaklaması) insanlara ‘hey, Türkiye’de ifade özgürlüğü pek de harika değilmiş aslında” ile karşılık verdi.
 
- Türkiye Dışişleri Bakanı ‘niyetli bir operasyon’ derken, siz ‘bağımsız bir rapor’ diyorsunuz buna?
 
- Kesinlikle evet..
 
ERDOĞAN’A ”SAÇMALIK”, DAVUTOĞLU’NA ”DOĞRU DEĞİL, NOKTA!”
 
ABD Dışişleri Sözcülerinden Harf, geçen hafta Başbakan Erdoğan’ın ‘Ukrayna, Mısır ve Türkiye’deki olaylar aynı senaryonun bir parçası’ sözlerine de ‘saçmalık’ cevabını vermişti. Bu hafta da Davutoğlu’nun Freedom House raporu bir algı operasyonu sözüne, ‘kesinlikle doğru değil, nokta!’ demesiyle dikkat çekti.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim