• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

ABD'den 17 Aralık açıklması

ABD'den 17 Aralık açıklması
Ben Rhodes, "Biz Türkiye'nin içişlerine herhangi bir şekilde müdahalede bulunmuyoruz" dedi.

Rhodes, başkent Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği brifingde bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın uzun süredir telefonda görüşmemiş olmasında, Gezi Parkı olayları ve İstanbul merkezli operasyonların da aralarında bulunduğu son dönemdeki gelişmelerin etkili olup olmadığı" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Başkan Obama'nın Başbakan Erdoğan ile son beş yıldır çok etkin işbirliği içinde olduğunu belirten Rhodes, bölgesel sorunlara bakıldığında etkin işbirliğinin devam ettiğini, Türkiye ile yakından çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye'nin içeride önemli zorluklarla da mücadele ettiğini ifade eden Rhodes, "Bir şekilde bu zorlukların, ABD hükümeti tarafından atılmış adımlarla ilişkili olduğuna dair iddiaları reddettiğimizi açıklığa kavuşturmak zorundayız. Biz Türkiye'nin içişlerine herhangi bir şeklide müdahalede bulunmuyoruz. Dolayısıyla ülkedeki herhangi bir zorluğun, bir siyasi huzursuzluğun, bir şekilde ABD hükümetinin eylemleriyle bağlantılı olduğu yönündeki tezleri reddediyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEYECEĞİZ"

Türkiye'nin güçlü bir demokrasiye sahip olduğunu, demokratik kurumlara ve hukukun üstünlüğüne yönelik taahhüdünün bulunduğunu belirten Rhodes, "Türkiye'nin bu zorlukları etraflıca ele alabileceğine inanıyoruz. Bunu yaparken onları destekleyeceğiz. Dış politikada işbirliğimiz konusunda, Türkiye ile etkili bir biçimde çalışmayı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı. Rhodes, bir gazetecinin "(ABD'yi hedef alan) Bu iddialar sizce iki ülke arasındaki güven ilişkisini etkiledi mi?" şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Açık olmam gerekirse bunlar yararlı değil. Türkiye bir NATO müttefiki.

Çok sayıda farklı konuda işbirliği yapıyoruz. Genel anlamda, ABD'nin, ya da örneğin büyükelçimizin, bir şekilde Türkiye içerisindeki herhangi bir siyasi entrikanın içerisinde yer aldığı mevhumunu reddederiz. Bunu net olarak ortaya koymaya devam edeceğiz".

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim