• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

ABD Türk Fındığına Rakip

ABD Türk Fındığına Rakip
Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'nin gelecekte en büyük rakibi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olarak görülüyor.

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'nin gelecekte en büyük rakibi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olarak görülüyor. Yaptığı bilimsel araştırma ve üretimlerle fındık üretimini her yıl arttıran ABD'de doku kültürü ile çoğaltılan ve dikimi yapılan ağaçların gelecek 10 yılda ürün vermeye başlamasıyla birlikte Türkiye'nin en büyük rakibi olacağı belirtildi.

Giresun Ticaret Borsası'nın yayın organı Fındık dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Türkiye'de fındık bahçeleri yaşlı olduğu için dekar başına alınan verim oranı düşerken, ABD'de bu oranın her yıl katladığına dikkat çekildi. ABD'nin yaklaşık 12 bin hektar alanda yılda ortalama 35 bin ton ile İtalya'dan sonra fındık üreten üçüncü ülke olduğu belirtilen yazıda, şu bilgilere yer verildi:

"ABD'de fındık üretimi Oregon'da Willamette vadisinde yapılmaktadır. ABD'de tek gövdeli ağaç formunda üretim yapılmakta, hasat ve diğer kültürel işlemlerde yoğun bir mekanizasyon kullanılmaktadır. Hasat genellikle Ekim ayının ilk haftasında başlayıp, ürünün kurutulma işlemi hasattan sonra kısa sürede yapılır. Yere düşen fındıklar makine ile toplanıp sıcak hava üflemeli sistem ile kurutulur."

10 YIL SONRA RAKİP OLABİLİR

10 yıl sonra ABD'nin fındık üretiminde ülkemizin en önemli rakibi olması beklendiği belirtilen yazıda, "ABD Oregon eyaletinde 2 bin dönümlük bir araştırma enstitüsünde 35 yıldır sürdürülen ıslah çalışmaları sonucunda hastalıklara yüzde 100 dayanıklı çeşitler geliştirilmiştir. Yüz binlerce fidan doku kültürü yöntemiyle çoğaltılmış olup, 10 yıl sonra bu fidanların ürüne yatması sonucunda ABD'nin fındık üretiminde ülkemizin en önemli rakibi olması bekleniyor" denildi.

ABD'NİN DEKARDA FINDIK VERİMİ TÜRKİYE'Yİ KATLADI

Fındık üreticisi ülkeler içerisinde en yüksek verime sahip ülkenin ABD olduğu belirtilen yazıda, şu ifadeler yer aldı:

"Fındık üreticisi ülkeler içerisinde en yüksek verime sahip ülke ABD'dir. ABD'de yıllık ortalama verim 239.7 kg/dekardır. Türkiye'de ise 101.17 kg/dekardır. Fındık Avrupa ve Türkiye'de çalı veya çalı ağacı olarak yetiştirilirken, ABD'de tek gövdeli ağaç formundaki çeşitleriyle geniş bahçelerde ve ileri teknoloji kullanılarak mekanizasyona dayalı yapılıyor. Oregon'da fındık üretimi 3 milyon 775 binden fazla fındık ağacı ile 30 bin dönüm arazi üzerinde gerçekleştiriliyor. Fındıkta ABD, net ihracatçı konumundadır. ABD'de fındık sektörünü yönlendiren 4 temel organizasyon mevcuttur. Bunlar Fındık Pazarlama Kurulu (Hazelnut Marketing Board, HMB), Oregon Fındık Komisyonu (Oregon Hazelnut Commission, OHC), Sert Kabuklu Meyve Yetiştiricileri Derneği (The Nut Grower's Society Of Oregon) ve Oregon Fındık Sanayi Birliği (The Associated Oregon Hazelnut Industries) kuruluşlarıdır. Fındık Pazarlama Kurulu, sanayi için kalite standartlarını belirler. Tüm ürünleri pazara girmeden kontrol eder. Ayrıca ithal ürünün ABD standartlarını karşılamasını sağlar. ABD'de fındık sektörünün istatistiklerini kayıt eder. Araştırma, eğitim ve tanıtım programları için fon sağlar, pazar hacmini belirler. Oregon Fındık Komisyonu, fındık sektörü için üretim araştırmaları yapar. Oregon Fındık Sanayicileri Birliği sektörün yasal ve politik sorunları ile ilgilenir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim