• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

ABD Suriye'de keşif uçuşlarına hazırlanıyor!

ABD Suriye'de keşif uçuşlarına hazırlanıyor!
Beyaz Saray'ın adını İslam devleti olarak değiştiren IŞİD örgütüne karşı Irak'taki hava operasyonlarının yanı sıra Suriye'de de keşif uçuşları için düğmeye bastığı belirtildi.

 Fransız haber ajansı AFP'ye bilgi veren ABD'li bir yetkili, Suriye hava sahasında uçacak olan ABD'nin 'casus uçaklarının' herhangi bir çatışmaya ya da bombalama görevine dahil olmayacağını vurguladı ve görevlerin sadece gözlemden ibaret olacağını söyledi.
 
Suriye haberleri, Irak, Orta Doğu, Amerika Birleşik Devletleri
ABD'nin IŞİD'le mücadeleye yönelik attığı bu son adım Suriye'den gelentıklayın 'uluslararası koordinasyona açığız'açıklamasının ardından gelmiş oldu.
Pazartesi günü konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, yürütülecek operasyonların Şam yönetimiyle koordinasyon içerisinde olması gerektiğini söylemiş ve "Aksi takdirde bunu Suriye'ye yönelik bir saldırı olarak değerlendiririz" demişti.
ABD'li yetkililer ise Suriye hava sahasında gerçekleştirilecek operasyonlar için Şam ile herhangi bir temasta bulunulmayacağını belirtiyor.
'Etnik temizlik'
ABD'nin IŞİD'e karşı operasyonları Suriye'ye taşıma kararı, radikal İslamcı örgütün Irak'ta geniş bölgeleri konterol altına almasının ve ABD'li gazeteci James Foley'i kafasını keserek öldürmesinin ardından geldi.
 
Birleşmiş Milletler (BM)Haziran ayında Irak'a giren IŞİD militanlarının ele geçirdikleri kent ve kasabalarda 'insanlığa karşı suç' işlediğini belirtiyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, örgütün etnik ve dini grupları hedef alarak sistematik biçimde azınlık gruplarına mensup kişileri öldürdüğünü belirterek "Irak'ta etnik temizlik yapılıyor" demişti.
 
IŞİD'in ilerleyişi
 
IŞİD ise Irak'ın yanı sıra Suriye'deki etkinliğini de artırıyor.
Örgüt son olarak stratejik açıdan yüksek öneme sahip olan Tabka askeri hava üssünü ele geçirmişti.
Hava üssü için yaşanan yoğun çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü belirtiliyor.
Hava üssü Suriye'nin Rakka kentinde ordunun kontrolündeki son bölge olarak biliniyordu.
Beyrut merkezli El Sümeriye televizyon kanalı ise IŞİD militanları ile Kürt peşmergenin uzun süredir kontrolünü ele almak için çatıştığı Musul barajının tamamen IŞİD'in eline geçtiğini belirtti.
Televizyon kanalına bilgi verenler yaklaşık 200 peşmergenin IŞİD tarafından esir alındığını belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim