• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

ABD Büyükelçisi'nden operasyon açıklaması

Kendisi hakkında çıkan haberlere ilişkin açıklama yapan Ricciardone, "ABD-Türkiye ilişkileri tehlikeye atılıyor" dedi.
Bugün 3 gazetenin hedefinde olan ABD Büyükelçisi Ricciardone'den açıklama geldi. "Haberlerin tümü yalan ve iftiradır" diye konuştu. 
 
Bugün Star, Yeni Şafak ve Akşam gazetelerinin manşetlerinde ABD Büyükelçisi'ne yönelik çok ağır iddialar yeraldı. Operasyonun başlamasının ardından 17 Aralık'ta bazı AB temsilcileriyle biraraya gelen Ricciardone'nin 'Halkbank'ın İran'la ilişkilerinin kesilmesini istedik. Dinlemediler. Bir imparatorluğun çöküşünü izliyorsunuz' dediği iddia edildi.
 
Yeni Şafak gazetesi haberi "Çek git bu ülkeden" manşetiyle duyurken, büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacağı yazıldı. Haberi "Seçim ayarlı operasyon deşifre oldu" spotuyla veren Akşam gazetesi "Derin operasyonun intikam ortağı" başlığını attı. Star gazetesi ise iddiayı "ABD Sefiri'nden operasyon itirafı" başlığıyla birinci sayfasına taşıdı.
 
BÜYÜKELÇİDEN JET YANIT
 
Ricciardone, ABD'nin yolsuzluk operasyonuna hiçbir şekilde karışmadığını vurgulayarak, "Hiç kimse Türk-Amerikan ilişkilerini böyle asılsızl iddialarla tehlikeye atmamalıdır. Böyle bir toplantı yapılmadığı gibi iddialar da tamamen asılsızdır" dedi.
 
'BİR İMPARATORLUĞUN ÇÖKÜŞÜNÜ İZLİYORSUNUZ'
Gazetede yer alan habere göre, İran ve Irak'la ilişkilerde kilit öneme sahip Halkbank'a yönelik operasyon sonrası AB Büyükelçileri biraraya gelen Ricciardone'nin, 'Halkbank'ın İran'la ilişkilerinin kesilmesini istedik. Dinlemediler. Bir imparatorluğun çöküşünü izliyorsunuz' dediği ifade ediliyor.
 
RAHATSIZLIK İLETİLECEK İDDİASI
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le görüşüp duyulan rahatsızlığı ileteceği öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı ve diplomasi çevrelerinde rahatsızlığa neden olan büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilebileceği belirtiliyor.
 
İRAN BOYUTUNU DİKKATLE İZLİYOR
 
Önceki gün CHP lideri Kemal Kılıçadaroğlu'nu Büyükelçilik binasına çağıran Ricciardone, 'İddialar ve soruşturmanın muhatabı olan kişilerin siyasi kimlikleri, gelişmeleri yakından izlenmesini gerektiriyor, izliyoruz. İddiaların İran ile ilgili boyutu da bizim için önemli' demişti.
 
OPERASYONA DESTEK VERMİŞTİ
 
Yolsuzluklarla mücadelenin demokrasiyi güçlendireceğini söyleyerek operasyona açıkça destek verdiklerini CHP aracılığıyla duyurmayı tercih eden Büyükelçi, 'Hükümet sorumluları dışarıda aramamalı, şeffaflık ilkesiyle iddiaların üzerine gitmeli. Gezi olaylarında olduğu gibi sorumluların dışarıda aranması gerçeklerin ortaya çıkmasını engeller' diye konuşmuştu.
 
OPERASYON GÜNLERİNDE TOPLANTI
 
İstanbul merkezli çok uluslu operasyon sürerken Amerikan Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı David Cohen'in İstanbul'a gelmesi dikkat çekti. Hiçbir hükümet yetkilisiyle görüşmeyen Cohen, Türkiye'deki bankaların müdürleriyle toplantı yaparak İran konusunda uyarılarda buldu. İsrail'e yakınlığı ile bilinen Cohen, banka temsilcilerine 'İran'a ambargo sürüyor. Para trafiğini gevşetmeyin' dedi. Cohen, Aktif Bank ve İş Bankası'nı İran ile ticari ilişkileri nedeniyle tehdit ederek, bu bankalara geri adım attırmıştı.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim