• BIST 9703.81
  • Altın 2495.5
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.8524
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Kiev'de

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Kiev'de
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, aylardır gerilime sahne olan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geldi.

Biden'ı taşıyan uçak öğleden sonra Kiev Havalimanı'na indi. Ülkesinin, Batı yanlısı yeni Ukrayna yönetimine desteğini göstermek için Kiev'i ziyaret eden Biden, burada aylar süren gösteriler sonucu şubat ayında görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'ten sonra koltuğu devralan Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, parlamentoda farklı siyasi partileri ve bölgeleri temsil eden milletvekilleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

Washington yönetiminin iki numarası Biden, aylar süren olaylardan sonra Ukrayna'yı ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkili oldu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın görüşmelerinde, uluslararası toplumun Ukrayna'nın ekonomisini istikrarlı hale getirme ve güçlendirmeye katkıda bulunma ve anayasal reform, ademi merkeziyetçilik, yolsuzlukla mücadele ve 25 Mayıs'ta özgür ve adil devlet başkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi yolunda ilerleme sağlamasına yönelik çabaları ele alacağı bildirilmişti.

ABD Başkan Yardımcısının ayrıca,  Ukrayna hükümetine enerji ve ekonomi konularında yapılacak reformlar için yeni destek anlaşmaları açıklaması bekleniyor. ABD'li üst düzey yetkililer, Obama yönetimininUkrayna için daha önce açıkladığı "ölümcül olmayan güvenlik yardımı" ile Washington'ın olası diğer yardımları konusunun görüşmelerde gündeme geleceğini dile getiriyor.

Biden'ın, bugün ziyaretinin ilk gününde, ABD'nin Kiev Büyükelçiliği personeli ve aileleriyle basına kapalı bir toplantı yapacak. Joe Biden'ın Ukraynalı yetkililerle temasları ise yarın olacak. 

Biden'ın, ziyaret sırasında perşembe günü Cenevre'de ABD, AB, Rusya ve Ukrayna tarafından üzerinde uzlaşılan ve ülkedeki tansiyonu düşürmeyi amaçlayan bildirinin gereklerinin yerine getirilmesi için mesajlar vermesi bekleniyor. 

Cenevre'de açıklanan bildiride, Ukrayna'da silahlı yasa dışı grupların silahlarını teslim etmesi, işgal edilen kamu binası, meydan gibi yerlerin boşaltılması üzerinde anlaşıldığı belirtilmişti.

Ancak uzlaşıdan iki gün sonra Slavyansk yakınlarındaki Rusya yanlılarının elinde bulunan bir kontrol noktasında çıkan çatışmada üç kişinin öldüğü bildirilmişti. Rusya yanlısı gruplar, gelirimi artıran bu gelişmeden Ukraynalı aşırı sağcı Sağ Sektör grubunu sorumlu tuttu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev yönetimini Cenevre anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Aşırı sağcı gruplar ve Kiev yönetimi suçlamaları kabul etmedi.

Biden'ın Ukrayna'daki gelişmelerden dolayı Rusya'ya uyarıda bulunması ve Moskova'nın verdiği sözleri yerine getirmesini istemesi bekleniyor. Biden'ın, aksi halde Rusya'nın yeni yaptırımlarla karşılaşacağı tehdidini dile getireceği ifade ediliyor.

http://www.istanbulhaber.com

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim