• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

AB Ülkelerine İhraç Edilen Şaraplara Tekirdağ Damgası

AB Ülkelerine İhraç Edilen Şaraplara Tekirdağ Damgası
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç ettiği şarapların birçoğu, Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürlüğü'nde analiz ediliyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç ettiği şarapların birçoğu, Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürlüğü'nde analiz ediliyor. Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürlüğü, kamu kurumları arasında bu analizi yapma yetkisine sahip tek kurum olma özelliği ile de dikkat çekiyor.

Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürlüğü, Türkiye'den AB ülkelerine ihraç edilecek şarapların, 8 parametrede, kapsamlı ve titiz bir şekilde analizlerini yapıyor. Alanında uzman mühendislerce yapılan analizler, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ve AB metotlarına uygun olarak gerçekleştiriliyor.

AB ÜLKELERİNE YAPILAN ŞARAP İHRACATINDA, YETKİLENDİRİLMİŞ TEK KAMU LABORATUVARI

Şarap analizlerini yapan ilk ve tek kamu kurumu olduklarını belirten Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürü İbrahim Halil Bakır, "Ülkemizden AB ülkelerine yapılan şarap ihracatında, yetkili tek kamu laboratuvarı, müdürlüğümüz. Müdürlüğümüz, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından AB ülkelerine yapılan şarap ihracatında, yetkilendirilmiş tek kamu laboratuvarıdır. Bu kapsamda laboratuvarımızda 8 parametrede şaraplarda analizler gerçekleştirilmekte. Söz konusu analizler, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından da akredite edilmiştir. Analizlerimizde kullanılan metotların tamamı, AB'de geçerli ve AB resmi yayın organlarında yayınlanmış metotlardır" dedi.

Bu gibi analizlerin kamu kurumları eliyle yapılmasının önemine değinen Bakır, "AB üyesi olan İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya gibi ülkelere, ülkemizden gönderilen şaraplar, laboratuvar müdürlüğümüzde analiz edilmektedir. Müdürlüğümüze Türkiye'nin farklı birçok ilinden şarap analiz numuneleri gönderilmektedir" şeklinde konuştu.

"DÜZENLEME YETKİSİNE SAHİP OLAN, KAMU ADINA İLK VE TEK LABORATUVAR, TEKİRDAĞ GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ'DÜR"

Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Faruk Mısırlı ise, "Ülkemizden yurtdışına, özellikle AB üyesi ülkelere şarap ihraç etmek isteyen firmaların, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu izniyle düzenlenmesi gereken 6-1 belgesi adıyla anılan bir belge söz konusu. Bu belgeyi ülkemizde düzenleme yetkisine sahip olan, kamu adına ilk ve tek laboratuvar, Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'dür. İhracat yapmak isteyen firmalar, müdürlüğümüze müracaat ederek, yapılması gerekli analizlerle ilgili talepte bulunuyorlar" ifadelerini kullandı.

Yapılan analizlerin detaylarıyla ilgili de bilgi veren Mısırlı, toplamda 8 ana konuda tahlil yaptıklarını belirterek, "Toplam alkol miktarı, alkol derecesi, alkol hacmi, toplam asit, uçucu asit, genel SO2, serbest SO2, kükürt dioksit dediğimiz bu tür analizlerin, tümü müdürlüğümüzde yapılmaktadır. Biz 6-1 belgesi yetkisini almadan önce de bu analizlerimizde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildik. Bununla ilgili gerekli çalışmaları gerçekleştirerek, belgemizi aldık" dedi.

"BU ANALİZLERİ YAPAN İLK VE TEK KAMU KURUMU OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"

Bu analizi yapan ilk ve tek kamu kurumu olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Mısırlı, "Şu an için bu analizleri yapan ilk ve tek kamu kurumu olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi aynı zamanda AB resmi gazetesinde de kurumumuzun ismi yayınlanmış olup, kısa bir süre içinde hızla artmaya başlayan bir 6-1 belgesi oluşturma portföyümüz oluşmuştur. Bu da bizim için, kamu adına mutluluk vericidir. Avrupa'ya ihraç edilen şarapların birçoğunun kurumumuzdan yapıldığını düşünüyorum. Bununla ilgili istatistiki veriler elimizde mevcut olmadığı için yıl sonunda belki veriler elimize ulaşacaktır. Ama analiz sayımızın hızlanarak arttığını sizinle paylaşabilirim" diye konuştu.

AB Ülkelerine İhraç Edilen Şaraplara Tekirdağ Damgası

AB Ülkelerine İhraç Edilen Şaraplara Tekirdağ Damgası

AB Ülkelerine İhraç Edilen Şaraplara Tekirdağ Damgası

AB Ülkelerine İhraç Edilen Şaraplara Tekirdağ Damgası

AB Ülkelerine İhraç Edilen Şaraplara Tekirdağ Damgası

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim