• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

AB-Türkiye Zirvesine Macaristan Taş Koydu

AB-Türkiye Zirvesine Macaristan Taş Koydu
Brüksel'de yapılan AB-Türkiye zirvesinde öne çıkan planı AB liderleri tartıştı ancak, Macar Başbakanı Orban karşı çıktı: Eğer ben bu plana onay verirsem, beni direğe assınlar.

Mülteci krizinin çözülmesi için AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın ev sahipliğinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde kıran kırana bir pazarlık yaşandı.

Uluslararası haber ajansları tarafından ele geçirilen taslak karar metninde yer alan ifadeler hem TV'ler hem de ajanslar tarafından 'flaş' olarak dünyaya duyuruldu.

Türkiye'nin önerilerini içeren taslak metinde şu teklifler yer aldı:

- AB ülkeleri, Türklere vize serbestisini Haziran 2016'dan itibaren uygulamaya koyacak.

- Türkiye'ye, daha önce belirlenen 3 milyar Euro'ya ek olarak, 2018 sonuna kadar 3 milyar euro daha mali yardımda bulunulacak.

- AB ve Türkiye, anlaşma maddelerinin uygulanması konusunda her ay düzenli görüşecek.

- Yunan adalarında kalan tüm göçmenler Türkiye'ye iade edilecek.

- Bunun karşılığında AB, Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteciyi kabul edecek.

- Tahliye masraflarını AB karşılayacak.

- Türkiye ve AB ülkeleri, Suriye'de siviller için 'insani güvenli bölgeler' kurulması için çalışacak.

KARŞI ÇIKAN TEK LİDER

AB liderleri metni tartıştı. 'Ülkemde Müslüman göçmen istemem' diyen Macaristan lideri Viktor Orban'ın itirazı nedeniyle uzlaşma çıkmadı.

"MÜLTECİLERİ ALIRSAM BENİ DİREĞE ASSINLAR"

Türkiye'nin dün mültecilerle ilgili AB'nin 28 liderine yaptığı çözüm önerilerine Macaristan Başbakanı Viktor Orban karşı çaktı. Orban daha önce de Suriyelilere, "Avrupa'ya gelmeyin, Türkiye'de kalın" çağrısı yapmıştı: "Bize göre ülkeler çok sayıda Müslüman göçmen kabul edebilir. Bu onların tercihi ama biz istemiyoruz. Brüksel, Türklere tutamayacağı sözler veriyor. Türkiye'den yüz binlerce mülteciyi alıp AB ülkelerine dağıtma planı, hayalden ibaret. Bunu hiçbir AB ülkesi uygulayamaz. Eğer ben bu plana onay verirsem, beni Budapeşte'de cadde aydınlatma direğine assınlar."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim