• BIST 9693.46
  • Altın 2505.484
  • Dolar 32.5806
  • Euro 34.8076
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

AB, Türkiye ve Arap ülkeleriyle istihbaratı artıracak

AB, Türkiye ve Arap ülkeleriyle istihbaratı artıracak
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini, terörle mücadele konusunda Türkiye ve bazı Arap ülkeleriyle işbirliği ve istihbarat paylaşımını artırmayı kararlaştırdıklarını bildirdi.

AB dışişleri bakanlarının "terörle mücadele" gündemli toplantısından Türkiye ve Arap ülkeleriyle işbirliğinin ve istihbarat paylaşımını artırma kararı çıktı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, düzenlediği basın toplantısında, terörle mücadelede işbirliği düzeyini artırmak için belli bazı ülkelerle projeler yapacaklarını söyledi. Mogherini, "Adını vermek gerekirse Türkiye, Mısır, Yemen, Cezayir ve Körfez ülkeleriyle gelecek haftalarda başlatacağımız belli projelere bakıyoruz" dedi.

Mogherini, istihbarat paylaşımını sadece AB içinde değil, Türkiye, Körfez ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere Asya ve Afrika ülkeleriyle gerçekleştirme konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Yüksek temsilci Mogherini, AB'nin dış delegasyonlarına güvenlik ateşeleri göndererek bu alanda işbirliğini geliştirmeye çalışacaklarını, AB içinde ve dışında olsun, Arapça konuşan halklarla iletişimi güçlendirmeye yönelik bir stratejiyi hayata geçireceklerini dile getirdi.

Militan teminine yardımcı olan mevcut çatışmaların ve krizlerin çözümünde ya da terör yuvaları haline gelen otorite boşluklarının ortadan kaldırılmasında birlikte çalışmaları gerektiğine işaret eden Mogherini, "Diyalog geliştirmek ve medeniyetler ittifakı için, her türlü çatışma algısından kaçınmak için çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

Mogherini, önümüzdeki günlerde AB, ABD, BM, Japonya, Kanada, İsviçre, Avustralya, Norveç ve İzlanda'dan uzmanların Brüksel'de bir araya gelerek IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin finansmanının önlenmesini görüşeceklerini bildirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise terörle mücadelede Türkiye'nin önemli rolü bulunduğunu belirterek "Birçok farklı oyunda Türkiye çok merkezi bir ülke ve pozisyonunu uygun şekilde kullanırsa yapıcı rol oynayabilir. Türkiye ile  müzakereler başlamalıdır" şeklinde konuştu.

Wallström, Suriye ve Irak'ta çatışmaların sona erdirilmesinin ve radikalleşmeye kaynaklık eden diğer nedenlerin ortadan kaldırılmasının terörle mücadelede kilit önem taşıdığını vurguladı.

AB dışişleri bakanlarıyla terörle mücadeleyi konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, terörün köklerini ortadan kaldırmak anlamına gelen kapsamlı yüzleşmeyi gerçekleştirmenin önem taşıdığını ve bunun zaman alacağını söyledi.

Terörle mücadele, gelecek hafta Riga'da toplanacak olan AB içişleri bakanlarının da gündeminde olacak. Dışişleri ve içişleri bakanlarınca hazırlanacak öneriler, 12 Şubat'ta gerçekleştirilecek AB zirvesinde değerlendirilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim