• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

AB: Türkiye ile yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz

AB: Türkiye ile yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz
Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemeden sorumlu yetkilisi Johannes Hahn, yıl sonuna kadar, durmuş olan AB üyelik görüşmelerine yeniden başlamayı önereceğini söyled

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirilecek ve AB liderlerinin katılacağı bir zirvede yeni bir başlangıç yapmak istediklerini belirten Hahn, "Türkiye-AB ilişkisinde yeni bir ivme var" dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemeden sorumlu yetkilisi Johannes Hahn, Brüksel'in Ankara'ya insan hakları konusunda yönelttiği sert eleştirilerinden yaklaşık bir hafta sonra, AB liderlerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirilecek bir zirvede Türkiye ile ilişkilerde yeni bir başlangıç yapmak istediklerini belirtti.

"Mülteci akışını azaltmayı öngören bir anlaşma"

Hahn, AB sınırlarında bir "dost çemberi" oluşturma çabaları çerçevesindeki girişimlerinin bir parçası olarak bu yılın sonlarına doğru gerçekleştirilecek olan AB-Türkiye zirvesinde Avrupa'ya mülteci akışını azaltmayı öngören bir anlaşmanın sağlanmasının da olası olduğunu belirtti.

Reuters'e konuşan Hahn, "Bu bizim Türkiye ile ilişkimizde kapsamlı bir şekilde yeni bir başlangıç yapmamızla ilgili ve umarım bu da yapılacak zirvede onaylanır" dedi. Son yılların en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya olan AB, Erdoğan'ın AB liderleriyle daha üst düzeyde görüşme talebini karşılamak amacıyla da bu zirvenin yapılması önerisinde bulundu.

"Böyle bir zirve, bu yöndeki bir anlaşmanın sağlandığının ilan edilmesi için iyi bir fırsat. Bunun hâlâ Noel'den önce gerçekleşmesini bekliyorum" diyen Hahn, Türkiye'nin kuzey Suriye'de bir "güvenli bölge" kurulması isteğinin ise artık görüşmelerin bir parçası olmadığını belirtti.

"Türkiye, AB'ye üye olmaya aday bir ülke"

Hahn'ın bu pozitif yaklaşımı AB'nin son dönemlerde Ankara'dan medya özgürlüğüne dair sınırlamaları kaldırması ve yargının bağımsızlığı konusunda yaptığı uyarılarla çok da uyumlu değil. Fakat Hahn bu ikili yaklaşımda herhangi bir çelişki bulunmadığını belirtti. Türkiye'nin AB'ye üye olmaya aday bir ülke olduğunu ve birliğe katılmak istiyorsa AB standartlarını yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Hahn, bunu yapmanın en iyi yolunun da görüşmelerden ve hedefleri tutturmaktan geçtiğini belirtti.

Hahn yıl sonu itibariyle AB hükümetlerine Türkiye'nin ekonomi ve para politikasının AB kurallarına göre uyarlanması konusunda Türkiye ile yeniden görüşmelere başlanmasını tavsiye edeceğini söyledi. Fakat daha fazla başlığın görüşmelere açılması, Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kıbrıs'ta yürütülen görüşmelerin sonucuna bağlı. Avusturyalı merkez sağ politikacı Hahn aynı zamanda AB'nin komşularıyla başarısız olduğuna inanılan dış politikasını bir "dost çemberi" oluşturma yönünde yenilemekten sorumlu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim