• BIST 9801.96
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Haber'den 'özgürlük ve adalet' vurgusu

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Haber'den 'özgürlük ve adalet' vurgusu
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Başkanı Hansjörg Haber, insan haklarına saygı, basın ve yayın özgürlüğünün katılım müzakerelerinde çok...

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Başkanı Hansjörg Haber, insan haklarına saygı, basın ve yayın özgürlüğünün katılım müzakerelerinde çok önemli konular olduğunu söyledi. Haber, "23 ve 24. faslın açılması öncesinde insan haklarına saygı, özgürlük ve adalet konuları ön plana çıkacaktır. Son 1 ayda gazetecilerin özgürlüğüne ve haklarına ilişkin olarak gerçekten de çok fazla ilgi çektik." dedi.

'AB-Türkiye İşbirliğinde 2016 Öncelikleri AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi" açılış toplantısı TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi. Toplantıya AB Türkiye Delegasyon Başkanı Hansjörg Haber, AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal, TOBB Başkan Yardımcısı Halil Mete ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Mete, Türkiye'de Avrupa Birliği'ne yönelik olumsuz algıya neden olan vize konusunda 2016'da sağlanması beklenen gelişmenin çok önemli olduğunu söyledi. Mete, "Türkiye'nin 2016 yılı için vize serbestisi yol haritasında belirtilen koşulları yerine getirmesini Avrupa Birliği'nin de artık bu haksız uygulamadan vazgeçmesini bekliyoruz. Diğer yandan mülteci sorunu ilişkilerimiz açısından önemli bir konu haline geldi. Türkiye ve AB insani ekonomik ve güvenlik boyutuyla son derece karmaşık bir ortamda karşı karşıyadır. Türkiye'nin de AB'nin de tek başına davranma lüksü yoktur. Nitekim Türkiye ve AB insani sorumluluk, dayanışma ve yük paylaşımı temel ilkeleriyle hareket etmeye, mağdur durumdaki Suriyeliler için birlikte çalışmaya karar verdiler. Burada insani yardımların yanında Suriyelilerin Türkiye'de ve AB ülkelerinde ekonomik hayata katılımı bir zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

"23 VE 24. FASLIN AÇILMASI ÖNCESİNDE İNSAN HAKLARINA SAYGI, ÖZGÜRLÜK VE ADALET KONULARI ÖN PLANA ÇIKACAKTIR"

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Hansjörg Haber, Türkiye'nin dört bir yanında, güneydoğuda güvenliğin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Haber "İnsan haklarına saygı, basın ve yayın özgürlüğü katılım müzakerelerinde çok önemli konular. 23 ve 24. faslın açılması öncesinde bu konular, insan haklarına saygı, özgürlük ve adalet konuları ön plana çıkacaktır. Son 1 ayda gazetecilerin özgürlüğüne ve haklarına ilişkin olarak gerçekten de çok fazla ilgi çektik. Bunu da söylemem gerekiyor. Bu konuda çok fazla inceleme yapmaya çalışıyoruz. Bunların tabi ki de Türk kamuoyuna açıklanması gerekiyor." diye konuştu.

"VİZESİZ SEYAHAT GERÇEKTEN DE SON DERECE AÇIK BİR KAZANIM OLACAKTIR"

Haber, sözlerini şöyle sürdürdü :"Önümüzdeki zorlukları da, kazanımları da olabildiğince şeffaf hale getirmemiz gerekiyor. Vizesiz seyahat gerçekten de son derece açık bir kazanım olacaktır. Ama aynı zamanda yol haritasından başarıyla çıkılabilmesi için Türkiye'nin iyi anlaşılması gerekiyor. Ekonomik iş birliğinde bir başarı öyküsü, gümrük birliğinin reformu ve daha fazla reformlara ihtiyaç AB standartlarına uygun olarak açıklanması gerekiyor ki, Türkiye'nin burada yaptığı tercihler belirli bilgilere ulaşarak yapılmış olsun. Ortak değerlerin açık bir şekilde dile getirilmesi gerekiyor. Medya özgürlüğü dediğimizde ne dediğimizin iyi bir şekilde biliniyor olması gerekiyor. Neden medya ve basın özgürlüğünü savunuyoruz bunun bilinmesi gerekiyor. Kamuoyu ancak AB standartlarının, değerlerinin ve metotlarının kendi yaşamlarına dokunduğunu anladığında, farkına vardığında destek verir."

Toplantı basına kapalı panelle devam etti.

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Haber'den 'özgürlük ve adalet' vurgusu

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Haber'den 'özgürlük ve adalet' vurgusu

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Haber'den 'özgürlük ve adalet' vurgusu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim