• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

AB-Türkiye Anlaşmasının Önünde 8 Pürüz Var

AB-Türkiye Anlaşmasının Önünde 8 Pürüz Var
Türkiye'nin sığınmacı krizinin çözümü için ortaya koyduğu şartlar birçok AB ülkesinde kabul görmedi. Anlaşmanın tıkanması konusunda 8 madde öne çıkıyor.

Türkiye'nin sığınmacı krizinin çözümüne katkıda bulunma karşılığında öne sürdüğü talepler bütün AB ülkeleri tarafından kabul edilmediği için Merkel'in çözüm arayışı zorlaşıyor. İşte pürüzlü sekiz nokta:

MERKEL ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIRIYOR

Perşembe günü Brüksel'de başlayacak Avrupa Birliği zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel üzerindeki baskı artıyor. Merkel, Türkiye ile mültecilerin geri kabulü anlaşmasını kurtarabilmek için ortaklarını ikna etmeye çalışıyor. Türkiye, Yunanistan'dan geri kabul edeceği her bir sığınmacı karşılığında AB'nin Türkiye'den bir Suriyeli sığınmacıyı almasını şart koşmuştu.

BAŞVURUSU HAKKINI KAYBEDECEKLER

Almanya Başbakanı'nın aşmak zorunda olduğu engeller şöyle sıralanıyor:

Anlaşmayla, Türkiye'den Avrupa yönündeki kaçak göçün önlenmesi hedefleniyor. İnsan kaçakçılarının yardımıyla Yunan adalarına geçen sığınmacılar Türkiye'ye gönderilecek, Türkiye aldığı her sığınmacı için Türkiye'deki bir Suriyeli sığınmacıyı Avrupa'ya gönderecek. Bu şekilde Türkiye'ye gönderilen sığınmacılar AB ülkelerine gidebilmek için yasal iltica başvurusunda bulunma hakkını kaybedecek.

HUKUKİ PROBLEMLER ORTAYA ÇIKIYOR

İnsan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler, Yunanistan'dan kitle halinde sınır dışı etmelerin devletler hukukuyla bağdaşmadığına işaret ediyor. AB Konsey Başkanı Donald Tusk da konunun aydınlatılmasını ve Yunanistan'daki her mültecinin bireysel iltica hakkı incelemesinden geçirilmesini istiyor. Türkiye'nin, mültecilerin durumuna ilişkin Cenevre sözleşmesinin bütün maddelerini onaylamamış olması da sorun yaratıyor. Mültecilere yardım kuruluşları, mültecilerin Türkiye'den sınır dışı edilip, can güvenliğinin bulunmadığı ülkelerine gönderilmelerinden endişe ediyor.

TÜRKİYE'NİN ÜÇ ANA TALEBİ

Türkiye'nin üç ana talebi var: Haziran ayı sonunda vize mecburiyetinin kaldırılması, AB ile tam üyelik görüşmelerinin hızlandırılması ve Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yapılacak yardımın 6 milyar euroya çıkarılması.

KIBRIS'TAN VETO TEHDİDİ

Kıbrıs Rum yönetimi Türk birliklerinin adanın kuzeyinden çekilmesini ve Rum yönetiminin Türkiye tarafından resmen tanınmasını istiyor. Rum yönetimi daha önce de üyelik görüşmelerini bloke etmişti. Kıbrıs açıklarındaki petrol ve doğalgaz kaynaklarının işletilmesi de anlaşmazlık konuları arasında yer alıyor. Angela Merkel son zirve sırasında Kıbrıs'ın 'çetin ceviz' çıkacağını söylemişti.

BULAGARİSTAN'DA ANLAŞMA İSTİYOR

Sofya yönetimi mültecilerin geri kabulü anlaşmasına Bulgaristan'ın da dahil edilmesini istiyor. Başbakan Boyko Borisov Konsey Başkanı Tusk'a gönderdiği notada, mültecilerin Bulgaristan rotasına kayabilecekleri gerekçesiyle AB'nin sadece Yunanistan sınırlarının korunmasına odaklanamayacağını bildirmişti.

MACARİSTAN'DAN KESİN İTİRAZ

Macaristan mültecilerin AB ülkeleri arasında paylaştırılmasına karşı çıkıyor. Başbakan Viktor Orban, Türkiye'deki Suriyeli mültecileri almaya da yanaşmıyor. Orban, mültecilerin kabulüyle ilgili AB kararlarının halkın oyuna sunulacağını duyurmuştu.

VİZE SERBESTİSİ KABUL GÖRMEDİ

Bütün Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınmasına AB ülkelerinden bazıları çekince koydu. Almanya'da da vize mecburiyetinin muhafaza edilmesini isteyenler çoğunlukta. Hristiyan Sosyal Birlik partisi vize serbestisinden sadece işadamları ile sınırlı diğer grupların yararlandırılmasını istiyor.

EK FİNANSMAN BELİRSİZLİĞİ

Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Türkiye'nin kasım ayında talep ettiği yardım miktarını bir kat artırmasını 'şantaj' olarak niteledi. Türkiye'ye, 2018 yılına kadar üç milyar euroluk ek yardımda bulunma taahhüdü verilmedi. Son zirvede kesin rakam verilmeksizin 'ek finansman' vaat edilmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim