• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

AB liderlerinden Rusya'ya kınama var, yaptırım kararı yok

AB liderlerinden Rusya'ya kınama var, yaptırım kararı yok
AB ülkelerinin liderleri, Rusya'yı Suriye'deki saldırılarından dolayı kınasa da İtalya'nın itirazı nedeniyle herhangi bir yaptırım kararı almadı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren AB Liderler Zirvesi'nin ilk gün oturumları sona erdi.

Zirvede ilk olarak, sınır güvenliği ve Afrika ülkeleri ile yapılacak anlaşmalar temelinde sığınmacı konusu ele alındı. En önemli kısmı oluşturan akşam yemeğinde ise gündem, ağırlıklı olarak Rusya oldu. Liderler yemekte, AB'nin Rusya ile ilişkileri ve Moskova'nın Suriye, Ukrayna ve Balkanlar'daki rolünü konuştu.

Rusya'nın saldırıları "şiddetle" kınandı

Beklendiği gibi Suriye konusunda yayımlanan sonuç bildirgesinde Rusya, saldırılarından dolayı kınandı.

"Yaptırım"ın iması var, kendisi yok

Ayrıca, "Mevcut mezalimin devam etmesine bağlı olarak AB, tüm seçenekleri değerlendiriyor." ifadesi kullanılarak yaptırım imasında bulunulsa da metinde "yaptırım" kelimesine yer verilmedi.

Gün içinde basına sızan taslakta yer alan "Beşşar Esed ile yakın ilişkisi olan Rus şirket ve kişilere karşı yaptırım tehdidi" ibaresi sonuç bildirgesinden çıkarıldı. Bu durumun, Rusya ile iyi ilişkileri olan İtalya'nın yaptırımlara karşı çıkmasından kaynaklandığı belirtildi.

"Rusya'nın stratejisi AB'yi zayıflatmak"

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'yı eleştirerek, "Liderler, hava sahası ihlalinden siber saldırılara, AB'deki siyasi süreçlere müdahale ve ötesine uzanan her türlü Rus düşmanlığına değindi. Bu örnekler, Rusya'nın stratejisinin AB'yi zayıflatmak olduğunu açıkça gösteriyor." dedi.

"Yaptırımlar işe yaramaz"

Rusya'ya yaptırım uygulanmasına karşı çıkan İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise ekonomik yaptırımların Rusya'yı barış antlaşması yapmaya zorlayamayacağını öne sürdü.

Renzi, "Suriye'de barışın sağlanması için her şeyi yapmamız lazım ancak bunun Rusya'ya karşı daha fazla yaptırımla ilişkilendirilmesini hayal etmek zor." açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim