• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

AB Komisyonu Başkanlığı seçimi tartışmaları

AB Komisyonu Başkanlığı seçimi tartışmaları
"Danimarka Başbakanı, mükemmel bir başbakan. Ülkesindeki görevini çok sevdiği izlenimini edindim"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu Başkanlığı için Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt’in adaylığının konuştukları söylentilerini yalanlayarak “Danimarka Başbakanı, mükemmel bir başbakan. Ülkesindeki görevini çok sevdiği izlenimini edindim” dedi.

Merkel, çalışma ziyareti için Berlin’e gelen Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile öğle yemeğinde bir araya gelerek, 26-27 Haziran'da yapılacak AB zirvesi hazırlıklarını, Ukrayna’daki son gelişmeleri ve enerji güvenliğini değerlendirdi.

Merkel’in Thorning-Schmidt ile görüşmesi Avrupa basınında Danimarka Başbakanı’nın AB Komisyonu ya da AB Konseyi Başkanlığı için uzlaşma adayı olacağı spekülasyonlarına yol açarken, liderler yaptıkları açıklamalarda bu iddiaları yalanladı.

- "Almanya, Juncker’i destekliyor"

Danimarkalı bir gazetecinin, görüşmelerinde Thorning-Schmidt’in olası AB Komisyonu ya da AB Konseyi Başkanlığı adaylığını görüşüp görüşmediklerini sorması üzerine Merkel, “Almanya, AB Komisyonu Başkanlığı için Jean-Claude Juncker’i destekliyor. Çünkü Avrupa Parlamentosu seçimlerinden en güçlü çıkan parti Avrupa Halk Partisi oldu” yanıtını verdi.

Merkel, Thorning-Schmidt’i uzun süredir tanıdığını, hakkında çok olumlu şeyler düşündüğünü belirterek “Danimarka Başbakanı, mükemmel bir başbakan. Ülkesindeki görevini çok sevdiği izlenimini edindim” dedi.

Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt de aynı soruya verdiği yanıtta, spekülasyonları yalanlayarak, şu anda liderler arasında devam eden istişarelerde kişilerden çok içerik üzerinde durulduğunu kaydetti. Thorning-Schmidt, “AB’nin farklı kurumlarının başına kimlerin geleceğinden çok, nelerin yapılacağı önemli. Yapmamız gereken, AB olarak birlikte gelecek 5 yılda neleri yapacağımıza odaklanmak. Somut sonuçlara, ekonomik büyüme ve yeni iş imkanları geliştirmeye odaklanmamız gerekiyor. İleriki bir aşamada ise bunları kimin yapması gerektiğini tartışabiliriz ” diye konuştu.

- İngiltere’nin Juncker’e itirazı

Almanya Başbakanı Merkel, İngiltere’nin Jean-Claude Juncker’in adaylığına karşı çıktığının hatırlatılması üzerine, Almanya’nın Juncker’i desteklediğini ancak bu konuda kararın AB ülkeleri arasında görüşmeler yoluyla ve “Avrupa ruhuna” uygun bir şekilde alınmasını umut ettiğini söyledi.

Merkel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer İngiltere’nin pozisyonunu doğru olarak anlamışsam, İngiltere için en önemli olan içerik. AB’de gelecekte hangi zaman diliminde ne olacak? AB'de aşırı bürokrasiyle mücadele edilecek mi? Dayanışma ilkesi ne olacak, rekabet edebilme gücü ne olacak? AB hangi yetkilere sahip olacak, hangi yetkiler ulusal hükümetlerde kalacak? İngiltere ile tüm bu konuları yapıcı bir şekilde konuşmaya hazırım.” 

Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt, kendisinin AB Komisyonu Başkanlığı için Jean-Claude Juncker’e destek verip vermeyeceğinin sorulması üzerine de  “Jean-Claude Juncker çok iyi bir aday. Onu, Avrupa’da çözmemiz gereken temel konuları anlayan pragmatik bir kişi olarak biliyorum. Çok deneyimli bir politikacı, çok iyi bir aday. Ancak en önemli konu şu anda önceliklerimizi konuşmak. Avrupa Konseyi’nde üzerinde çalıştığımız öncelikleri destekleyecek adayı biz de destekleyeceğiz” yanıtını verdi.

- AB Konseyi Başkanlığı adaylığı

Bir gazetecinin, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt’in AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un ardından bu görev için aday olabileceği spekülasyonlarını hatırlatarak Avro Bölgesi’nin dışında olan Danimarka’dan böyle bir adaylığın olup olamayacağını sorması üzerine Merkel, şu anda gündemlerinde bu konunun bulunmadığını kaydetti.

Almanya Başbakanı “İlkesel olarak baktığımızda tabii ki Avro Bölgesi dışındaki bir üye ülkeden bir aday AB Konseyi Başkanı olamaz diye bir kural yok. Ama tabii bunu Danimarka ile ilgili söylemiyorum, temel ilkeler açısından söylüyorum” karşılığını verdi.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt de aynı soruya verdiği yanıtta, “Tabii şu anda kişiler üzerine odaklanmıyoruz. Önceliklerimizi konuşmak önemli. Bugün Sayın Şansölye ile yaptığımız görüşme de gösteriyor ki gelecek yıllarda kimin ne yapacağından çok önceliklerimizi tartışmak önemli” ifadesini kullandı.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim