• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

AB ile vize serbestisi konusunda sorunlu bir süreç yaşıyoruz

AB ile vize serbestisi konusunda sorunlu bir süreç yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB ile vize serbestisi konusunda sorunlu bir süreç yaşadıklarını belirterek, "Eğer AB vize serbestisini uygulamazsa, geri kabul ve göç anlaşması da tabi doğal olarak uygulanmaz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya bir iş yerinin açılışında ortaokul öğretmeni Haşim Yetkin ile karşılaştı. Çavuşoğlu ile bir süre sohbet eden Yetkin, "Yıllar sonra seni bakan olarak karşımda görmekten büyük mutluluk duydum." dedi.

Alanya Keykubat Kredi Kefalet Kooperatifinin yeni binasının açılış törenine de katılan Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, esnafı hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını belirtti.

Konuşmasının ardından, kooperatifin açılışını yaparak hizmet binasını gezen Çavuşoğlu, Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği üyeleriyle bir araya geldi.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada ise görevinin dış politika olduğunu ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalıştığını belirterek, dış politikanın özellikle dünyanın ve Avrupa'nın değişim süreci yaşadığı bir dönemde her zamankinden daha fazla önem arz ettiğini söyledi.

"Biz de bölgemizde, Avrupa'da ve etrafımızdaki tüm gelişmeler ışığında çok boyutlu, çok yönlü dış politikamızı başarılı bir şekilde uygulamaya çalışıyoruz. Bizim dış politikamızın temel felsefelerinden bir tanesi girişimci dış politika. Bir diğer felsefesi ise vicdani ve insani dış politika." diyen Çavuşoğlu, bu coğrafyada yaşayan her ülkenin izlemesi şart olduğu gibi kendilerinin de çok yönlü ve proaktif bir dış politika izlediklerini vurguladı.

Sadece bölgede değil tüm dünyada, sadece ikili düzeyde değil çok taraflı platformlarda da çok yönlü dış politikayı izlemeye çalıştıklarına işaret eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Nedir girişimci dış politikanın özelliği? Her şeyden önce ülkeler arasında ikili ticaretimizi artırmamız lazım. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Serbest ticaret anlaşmalarını imzalamamız lazım. Serbest ticaret anlaşması mümkün değilse, tercihli ticaret anlaşmasını imzalamamız lazım. Bazı ülkeler belli ürünleri korumak ve dışında tutmak istiyor."

Çavuşoğlu, Körfez İşbirliği Konseyi ile de gümrük birliği ya da serbest ticaret anlaşması müzakerelerini başlattıklarının altını çizerek, mayıs-haziran aylarında tekrar bakanlar olarak bir araya geleceklerini, uzmanların görüştüğünü söyledi.

Bölgesel serbest ticaret anlaşması müzakereleri

Körfez bölgesiyle de serbest ticaret anlaşmasını imzalamak gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, Latin Amerika'da bölgesel ekonomi, Afrika'da ve diğer beş ekonomik örgütle beraber Güneydoğu Asya'daki bölgesel örgüt ve ülkelerle ikili serbest ticaret anlaşması ve bölgesel serbest ticaret anlaşması müzakerelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, "Bunlardan da netice almamız lazım. İnsanların önündeki engelleri kaldırmak, seyahati kolaylaştırmak lazım ve sadece THY'nin uçması değil. Bugün gururumuz THY, dünyadaki uluslararası destinasyon bakımından birinci sırada ama vizelerin kaldırılması önemli." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB ile vize serbestisi konusunda rahat bir ortam değil, maalesef sorunlu bir süreci yaşıyoruz. Bunun da sebebi açıkça söylemem lazım AB. Ama yine de mücadelemizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte bakalım ne olacak, ne göreceğiz. Eğer AB vize serbestisini uygulamazsa birbirine bağlı üç anlaşmamız var. Geri kabul ve göç anlaşması. O zaman diğer iki anlaşma da tabi doğal olarak uygulanmaz. Bu bir tehdit ya da blöf değildir. Anlaşmanın doğasıdır. 'Üç anlaşma birlikte uygulanacak' diye kendi aramızda mutabakat sağladık ama biz hep olur tarafından bakıyoruz. Bakalım ne olacak, göreceğiz, mücadeleyi de sürdüreceğiz."

"Kıbrıs'ı çözmek için gayret sarf ediyoruz"

Kıbrıs müzakerelerine değinen Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ı çözmek için gayret sarf ediyoruz ama Rum tarafının halen Enosis hayali, rüyası içinde olduğunu da son meclisten çıkardıkları kararlarda gördük ve samimi yaklaşmadıklarına şahit olduk. Eğer gerçekten Kıbrıs'ta çözüm istiyorlarsa bu tür rüyalardan vazgeçecekler. Çözümün ve müzakerenin çerçevesi belli. Siyasi eşitliğe, iki kesimliliğe saygı duyacaklar. Orada seçim yaklaştıkça bunu da söylemleriyle sulandırmaya başladılar." diye konuştu.

Kafkasya'da Karabağ, Abhazya ve Kırım sorunları olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Balkanlar'da savaşların sona erdiğini ancak kırılganlığın devam ettiğini, bu sorunların çözümüne katkı sağlamanın önemli olduğunu dile getirdi.

Üçlü mekanizmalar

Özellikle üçlü mekanizmalarla güven artırıcı tedbirler aldıklarının altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye-Bosna-Hırvatistan, Türkiye-Bosna-Sırbistan gibi Kafkasya'da Türkiye-Azerbaycan-İran, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan gibi üçlü mekanizmalarımız var. Şimdi Türkiye-Azerbaycan-Rusya, Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan üçlü mekanizmalarını da kuruyoruz. Pakistan ile Afganistan arasındaki gerginliği azaltmak için üçlü mekanizmamız var. Bunu da başarılı bir şekilde işletiyoruz. Önemli projelerle de bu bölgelerle bağlarımızı güçlendiriyoruz. İki ay içinde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin açılışını yapacağız. İnşallah Edirne-Kars hızlı tren projemiz de yakın zamanda başlayacak. Yarın Çanakkale Köprüsü'nün, su üzerinde dünyada en uzun köprüsünün temeli atılacak. İki Türk ve iki Kore firması, diğer firmalar da vardı, ihaleyi kazanarak projeyi gerçekleştirecekler. Yap-işlet-devret modeli ve cepten de hiç para çıkmıyor."

"AB'nin bizimle ilgili net bir kararı yok"

İspanya ile medeniyetler ittifakını sürdürdüklerinin de altını çizen Çavuşoğlu, medeniyetler ittifakına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Avrupa ve ötesinde her türlü aşırı akımların giderek yükseldiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Hatta çok tehlikeli boyutlara geldi. AB ile bizim ilişkilerimizi her zaman sıcak tutmak için azami gayret sarf ettik ama AB'nin bizimle ilgili net bir kararı yok. Her ne kadar tam üyelik için müzakerelere başlasak ve anlaşma imzalasak da uzun zamandır AB içindeki bazı önemli ülkeler, hele hele AB'nin onlar için kurulduğu ülkeler. Fransa, Almanya gibi ülkeler. Türkiye'nin AB üyeliğine ciddi karşı çıkmalarını gördük."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim