• BIST 9079.97
  • Altın 2322.937
  • Dolar 32.3951
  • Euro 34.9128
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

AB ile üyelik müzakerelerinde 17. fasıl açıldı

AB ile üyelik müzakerelerinde 17. fasıl açıldı
AB ile üyelik müzakerelerinde 17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslı Brüksel'de açıldı.

Brüksel'de gerçekleştirilen Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nın 11. toplantısında 17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslı müzakerelere açıldı. Böylelikle Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 15 oldu. 

Toplantıya Türkiye adına AB ile Müzakere Heyeti Başkanı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Konseyi adına ise dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, müteakip dönem başkanlığı adına Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Avrupa Komisyonu adına Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

Bu fasıl, AB'nin ekonomi politikası, serbest rekabete dayanan açık piyasa ekonomisi prensibi temelinde rekabet gücünün arttırılması, inovasyonun teşviki, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, büyüme ve istihdamın arttırılması gibi ortak hedefler doğrultusunda üye ülkelerin ekonomi politikalarının uyumlaştırılmasını kapsıyor. 

Parasal politika kapsamında ise fiyat istikrarının muhafazasını amaçlayan tek para politikasının uygulanması hedefleniyor. Bu çerçevede, Merkez bankalarının bağımsızlığının sağlanması, kamu sektörünün finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi ve kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması amaçlanıyor. 

"Sürece yeni bir ivme kazandırdık"

Konferans sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi adına Dönem Başkanlığını yürüten Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, ülkesinin Türkiye'nin yanında olacağını ifade ederek, sürece yeni bir ivme kazandırdıklarını söyledi.

AB Komisyonu'nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn da bu faslın açılmasının Türkiye'nin adaylık sürecinde ilerleme kaydettiğinin net bir göstergesi olduğunu söyledi.

"Türkiye AB'ye sıkı sıkıya bağlı"

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin AB'ye sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve tam üyelik için gereken neyse yapmaya hazır olduğunu söyledi. 

"Tüm bölge için çok önemli"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "İki sene sonra bir faslın açılması, sembolik değeri yüksek bir gelişme. Bu sadece Türkiye ve AB için değil, tüm bölge için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni fasılların açılması bizim için bir zorunluluk"

AB Bakanı Volkan Bozkır, "Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerinde enerji, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik, eğitim ve kültür ile dış, güvenlik ve savunma politikalarının hızla açılması bize göre bir zorunluluk" şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim