• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

AB ile ilişkilerimizi seviyeli bir şekilde yürütüyoruz

AB ile ilişkilerimizi seviyeli bir şekilde yürütüyoruz
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, AB ile ilişkiler hakkında, "İlişkilerimizi seviyeli bir şekilde götürüyoruz.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "17 Aralık sürecine ilişkin bir taraftan yargı sürecinin devam etmesi ve mahkemelerin kararını vermesi ile diğer taraftan paralel yapıyla mücadeleyi ayırt etmek lazım" dedi.

Çavuşoğlu, JW Mariott Otel’de Diplomasi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin artık çok yönlü bir dış politika izlediğini ve bu politikada AB üyeliğinin her zaman birinci sırada yer aldığını söyledi. Bu yılın, Türkiye’de AB yılı olmasını arzu ettiklerini ve  bunun için gerekli diplomatik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Çavuşoğlu, diplomatik temaslarında müzakerelere hız verilmesi ve bazı fasılların açılmasında bir konsensus oluştuğunu gördüklerini vurguladı.

Bu yılın, AB yılı olması için sadece eylem planı ve reform paketiyle yetinmeyeceklerini anlatan Çavuşoğlu, yeni reform paketleri için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını vurguladı. Türkiye’deki bu olumlu havanın sürmesi için AB’nin de daha fazla faslı açması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, enerji, ekonomi ve parasal politikalar, sosyal politikalar fasıllarının hemen açılabileceğini belirtti.

Son günlerde bir Alman gazetesindeki  AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin Türkiye’ye 3 ay vermesine ilişkin haberin gerçek dışı olduğuna işaret eden Mevlüt Çavuşoğlu, “Neticede biz yapıcı ve iki ortaklık anlayışı çerçevesinde ilişkilerimizi seviyeli bir şekilde götürüyoruz. Açık bir diyalog ortamını bazen mektuplarla, bazen görüşmelerle sürdürüyoruz. Biz bu süreçten memnunuz” diye konuştu.

KKTC ziyaretinde Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile protokol imzaladıkları bilgisini de veren AB Bakanı Çavuşoğlu, KKTC’nin de çözüme ulaşılmasının ardından AB’ye üye olduğunda fasıllar çerçevesinde uyum sağlaması için Türkiye olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerinin altını çizdi. Çavuşoğlu, AB’nin bu konuya ilişkin atabileceği güven artırıcı çok önemli adımlar olduğunu kaydetti.

Füle'nin açıklamaları

Diplomasi muhabirlerinin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, Füle’nin açıklamalarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Füle hem hayal kırıklıklarını hem de olumlu düşüncelerini dile getirdi. Biz de kendisine Türkiye’nin yaşadığı hayal kırıklıklarını anlattık. Sosyal medya ve twitter konusunda önemli olan basın özgürlüğü ile kişilerin hak ve özgürlüğü ve de özel hayatın gizliliğinin korunması arasındaki dengeyi nasıl kuracağız? Burada rehber, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesidir. Bu sözleşmenin 8 ve 10. maddelerine baktığımızda bir taraftan kişilerin özel hayatının gizliliğinin korunması ve diğer taraftan düşünce ve ifade özgürlüğü son derece net.

Diğer açıdan da bu konuyla ilgili mahkeme kararları önemlidir. Bir mahkeme kararı olduğunda buna uyuluyor mu? Evet. Sosyal medyanın bu konudaki ayrıcalığı ne dediğimizde haklı olduğumuzu ancak kendilerinin de alınan tedbirin fazla olmasını eleştirdiklerini söylediler.”

Konuya ilişkin başka bir soru üzerine, Türkiye’yi dışarıda ciddi bir karalama çalışması olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, kendi içinde bu konular sert bir şekilde tartışılsa da oraları Türkiye’yi şikayet mekanizması olarak görmenin doğru bir yaklaşım olmadığını dile getirdi. 

Yeni reform paketi

Çavuşoğlu, yeni reform paketlerine ilişkin bir soru üzerine, içerikte genel anlamda hukuk, temel hak ve özgürlükleriyle ilgili maddeler olduğunu dile getirdi.

Bir gazetecinin “Anayasa Mahkemesi’nin yapısına ilişkin değişiklik düşünülüyor mu” sorusunu yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, yapılan reformlarla Türkiye’de yargının bağımsızlığının gittikçe güçlendiğini vurguladı.

“En önemli reformlarımızdan bir tanesi de insan hakları ihlallerinin önlenmesi ve böyle bir ihlal varsa bunun kendi iç hukukumuzla hallolması” diyen Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurularının bir nedeninin de iç hukuk tıkandığında başvurulması olduğunu hatırlattı. Kanunların bu konuda son derece net olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Sonuçta Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı sevsek de sevmesek de herkes uygulamak zorunda” değerlendirmesinde bulundu. Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin bir düzenleme olup olmadığına ilişkin bilgisi olmadığını ifade etti.

AK Parti’nin en önemli başarılarından birinin yolsuzlukla mücadele olduğunu ve bu mücadelenin de takdir edildiğini anlatan Çavuşoğlu, "17 Aralık sürecine ilişkin bir taraftan yargı sürecinin devam etmesi ve mahkemelerin kararını vermesi ile diğer taraftan paralel yapıyla mücadeleyi ayırdetmek lazım. Diğerine mahkemeler kararını verir ve arkadaşlarımız da inşallah bu süreçte aklanır. İddialara baktığımızda bana inandırıcı gelmiyor” şeklinde konuştu.

AB Bakanı Çavuşoğlu, Gümrük Birliğine ilişkin durumun yeniden müzakereye açıldığı hatırlatılarak, “Bu nasıl okunmalı” şeklindeki soruya karşılık, şu yanıtı verdi:

“Gümrük Birliği Anlaşması o dönemin şartlarında önemliydi. Bugüne kadar da Türkiye’nin AB ile olan ticaretine önemli katkısı olmuştur. Bazı sorunlar var. Bunlardan bir tanesi bazı ürünler üzerindeki kısıtlamalar. Tam bir gümrük birliği için kısıtlamaları tekrar gözden geçirmemiz lazım. AB mevcut yapısıyla üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığında, o ülkeden Türkiye’ye gelecek malları Türkiye gümrüğü sıfırlamak zorundadır.

ABD ile yapılacak bir anlaşma bizi doğrudan ilgilendiriyor. Bu konuyu geçen Mayıs’ta Obama ile görüşmede gündeme getirdik ve ortak bir komisyon kuralım ve komisyon bu konuları değerlendirsin ve Türkiye’nin hak mahrumiyeti olmasın teklifi ortaya konmuştu.”

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim